Många dricker alkoholfri öl som ett mer hälsosamt alternativ till öl med alkohol. En tysk studie visar dock att även alkoholfria ölsorter är dåliga för hälsan – åtminstone när det gäller blodsockret.

Alkoholfri öl är inte så hälsosamt som det ofta målas upp som. Det är slutsatsen i en studie från det tyska hälsoföretaget Millionfriends, som undersökt ölens effekter på blodsockernivåerna inom ramen för sitt näringsprogram. Forskarna har tittat på data från 672 individer som druckit olika sorters öl och resultaten förvånade. Hos dem som drack vanlig öl ökade blodsockret med 25,4 mg/dl. Om ölen var kall ökade nivåerna med 28,6 mg/dl. Hos dem som drack ölblandningar som radler, som innehåller vanligt socker, ökade blodsockernivåerna föga förvånande ännu mer – med 32,4 mg/dl. Mest steg dock nivåerna hos dem som drack alkoholfri öl, där ökningen uppgick till 34,8 mg/dl.

Att dricka alkoholfri öl behöver inte alltid vara bättre för hälsan visar en tysk studie (foto: DBB).

Enligt nutritionisten Torsten Schröder visar detta att alkohol generellt inte bidrar till ökade blodsockernivåer. Det är snarare väldigt individuellt hur olika personer reagerar vid intag av olika livsmedel. Han menar dock även att studien visar att öl aldrig ska användas som törstsläckare, oavsett om den innehåller alkohol eller inte. Den enda dryck som är helt oskadlig i detta avseende, och som man kan dricka litervis av, är vatten. Högt blodsocker kan skada hälsan på flera sätt, bland annat genom att öka suget efter mat och orsaka migrän. Detta kan i sin tur öka risken för långsiktiga hälsoproblem som övervikt, diabetes, hjärtsjukdom och cancer.

Källa: GQ Magazin