September på Systembolaget fortsätter att leverera. Det omfattande släppet med fast sortiment och oktoberöl följs dagen efter upp av en tysk trio i det tillfälliga sortimentet. Även denna gång handlar det om bayersk lager i olika former.

Först ut har vi ett traditionellt öl från det annars så innovativa hantverksbryggeriet Camba Bavaria. Det är deras variant av en klassisk bayersk helles, som kort och gott heter Camba Bavaria Hell. Detta öl har bland annat belönats med silvermedalj två gånger om vid European Beer Star (2020 och 2021) och ett brons vid World Beer Awards 2019. Vi har här ett ljust gyllene öl med doft av bröd, honung, citrus och klöver. I smaken återfinns samma saker tillsammans med en rejäl maltighet och en lätt beska. Enligt bryggarna själva passar detta öl utmärkt till bayersk husmanskost, sparrisrätter eller strudel.

Camba Bavarias Hell landar i tillfälligt sortiment den 2 september (foto: Craft Beer Rockstars).

Camba Bavaria grundades 2008 i bayerska Truchtlaching, som ett uppvisningsbryggeri för bryggeriutrustningstillverkaren Braukon. 2016 blev visningsbryggeriet för litet och man öppnade en andra anläggning i Seeon. Här bryggs inte bara Cambas öl, utan Braukon har även sin tillverkning här.

Fakta Camba Bavaria Hell
Stil: Bayersk helles
Alkoholhalt: 5,0 %
Stamvörtstyrka: 11,8 %
Beska: 21 IBU
Producent: Camba Bavaria
Leverantör: Eskilstuna Ölkultur AB
Förpackning: Flaska, 50 cl
Pris: 20,90 kr (41,80 kr/l)
Antal flaskor i släppet: 50 000 st.

Vi får också stifta bekantskap med inte mindre än två öl från ett bryggeri som säkert är okänt för många. Det handlar om Brauerie Nothhaft i Marktredwitz i Oberfranken. Det som landar på systemhyllorna den 2 september är deras Rawetzer Zoigl och Märzen Strandgold. Det förstnämnda är ett ofiltrerat, bärnstensfärgat öl med doft av malt, gräs och bröd. I smaken hittar vi också malt och bröd, men även aningen karamell och dadlar. Avslutningen innehåller ett påtagligt bett från humlen. Märzen är också aningen grumlig med doft av malt, karamell och bröd. I smaken återfinns vid sidan av malten en behaglig humlighet, samtidigt som alkoholen slår igenom en aning.

Nothhafts Märzen Strandgold får sällskap av bryggeriets zoigl på Systembolaget (foto: Beer Deer).

Brauerei Nothhaft är ett familjeägt bryggeri som grundades 1882 i Marktredwitz i Bayern. De producerar öl i klassiska tyska stilar, i låga temperaturer och med karaktäristiskt lokalt källvatten. Ledorden är tradition, småskalighet och kvalitet.

Fakta Nothhaft Rawetzer Zoigl
Stil: Zwickel, kellerbier
Alkoholhalt: 5,0 %
Stamvörtstyrka: 11,8 %
Producent: Brauerei Nothhaft
Leverantör: Beer Deer AB
Förpackning: Flaska, 50 cl
Pris: 29,90 kr (59,80 kr/l)
Antal flaskor i släppet: 40 000 st.

Fakta Nothhaft Märzen Strandgold
Stil: Märzen
Alkoholhalt: 5,6 %
Stamvörtstyrka: 13,2 %
Producent: Brauerei Nothhaft
Leverantör: Beer Deer AB
Förpackning: Flaska, 50 cl
Pris: 29,90 kr (59,80 kr/l)
Antal flaskor i släppet: 6 400 st.