Årets tyska humleskörd ser ut att bli 20,4 procent mindre än förra året, då den hamnande på 47 862 ton. Det förutspår humleföretaget Barth Haas i sin senaste skörderapport.

Det är framför allt de tidiga sorterna Hallertau Mittelfrüh, Northern Brewer, Hallertauer Tradition och Perle som drabbats av torka och sommarens långvariga värmebölja i Europa och därmed kommer att ge mindre skördar. Under senare delen av augusti har det regnat mer i Tyskland, vilket skänker lite större hopp om de humlesorter som mognar senare på säsongen. Analyser visar också att årets humle har lägre nivåer av alfasyror, rapporterar Inside Beer.

Årets tyska humleskörd ser ut att bli drygt tjugo procent mindre än förra året (foto: badahos/Shutterstock).

Läget är ungefär likadant i andra europeiska ”humleländer”. I exempelvis Tjeckien räknar man också med mindre skördar i år efter rekordåret 2021. Någon större panik verkar dock inte råda på marknaden, då det finns relativt stora humlelager från tidigare år. Det är dock inte säkert att det är just de sorter som efterfrågas som finns lagrade i störst mängd. Enligt Barth Haas kommer det att krävas en del samarbete och flexibilitet från bryggerierna vad gäller skördeår och humlesorter. Det kommer också bli svårt att sätta rätt spotpriser på varje enskild humlesort och Barth Haas tror att priserna för nytecknade köpeavtal kommer att stiga.