Under kampanjnamnet ”Sichere Wiesn” får kvinnor som utsätts för våld eller sexuella trakasserier stöd under Oktoberfest. Men det går också att få hjälp om handväskan blir stulen eller om vännerna försvinner i folkvimlet.

I morgon (17 september) är det äntligen dags igen! Efter två år av inställda folkfester kommer Oktoberfest åter att slå upp portarna för besökare från när och fjärran. Men det som för många är årets höjdpunkt kan också vara ett evenemang där många kvinnor utsätts för våld eller på andra sätt känner sig utsatta. Av den anledningen kommer föreningen Imma tillsammans med kvinnoorganisationerna Amyna och Frauennotruf München för artonde gången att driva initiativet ”Sichere Wiesn” (”Säkrare Wiesn/Oktoberfest”) för att stödja utsatta kvinnor och flickor. När Oktoberfest senast arrangerades 2019 var det fler kvinnor än någonsin som utnyttjade tjänsten.

Genom initiativet ”Sichere Wiesn” ska kvinnor känna sig säkrare på Oktoberfest (foto: München Tourismus/A. Kupka).

Förutom att ha speciella lokaler och platser dit utsatta kvinnor kan söka sig, kommer det även att bedrivas direkt hjälp på plats, förebyggande insatser och informationskampanjer. Flygblad och affischer på både tyska och engelska har tryckts upp och kommer att finnas på skolor, hotell och andra offentliga platser. Materialet känns igen på sin logga, som föreställer två korsade händer i ett hjärta tillsammans med en kringla (bretzel) och en ros, skriver Süddeutsche Zeitung.

Allt material från kampanjen känns igen på sin distinkta logga (bild: Sichere Wiesn).

En förändring för i år är namnet på den plats dit kvinnor kan vända sig. Det som tidigare hette ”Security Point” kommer nu att ha namnet ”Safe Space” – ett begrepp som är internationellt väletablerat, inte minst i samband med sexuellt våld. Det är därför också lätt att förstå för besökare från andra länder. Safe Space kommer att finnas på sin vanliga plats vid servicecentret bakom festtältet Schottenhamel. Platsen är under Oktoberfest bemannad varje vardag mellan klockan 18.00 och 01.00 och från klockan 15.00 på helgdagarna. Hjälpen är gratis och besökarna får var anonyma.