Efter två års uppehåll är äntligen Oktoberfest tillbaka. Festen pågår som bäst i München och kommer göra så i en dryg vecka till. Här är några smått otroliga siffror i ett försök att illustrera glädjen, folkmyllret – och galenskapen.

Vi börjar med besökarantalet, som överstiger invånarantalet i många länder. Mellan sex och sju miljoner besökare brukar hitta till Oktoberfest. Rekordet är från 1985 då 7,1 miljoner personer kom till Theresienwiese. En granskning av de bankomatuttag som gjordes i festområdet 2019 visar att folk kommer från när och fjärran. Av 100 besökare kommer i genomsnitt 62 från München med omnejd, åtta från övriga Bayern och nio från andra delar av Tyskland. Av de utländska besökarna kommer fyra från USA, fyra från Italien, tre från Österrike och tio från andra länder. Dessa passas upp av cirka 8 000 fast anställda samt ytterligare 5 000 personer med andra anställningsformer.

Efter två års uppehåll är Oktoberfest tillbaka och med den en hel del galenskaper (foto: München Tourismus/Tommy Lösch).

Med så många besökare är det lätt att förstå att Oktoberfest är en viktig inkomstkälla för staden München, som arrangerar kalaset. 2019 spenderade varje festivalbesökare i snitt 71,12 euro och den totala omsättningen uppgick till 448 miljoner euro. I detta inräknas dock inte hotellövernattningar, tågbiljetter, taxiresor med mera, som beräknas ha inbringat ytterligare 737 miljoner euro.

En stor del av pengarna spenderas på något ätbart. Senast det begav sig såldes till exempel 42 665 kilo brända mandlar. Det motsvarar den mängd som kan skördas från 21 hektar med mandelträd. Men kött är också populärt. För att stilla besökarnas hunger 2019 gick det åt 218 705 fläskkorvar samt kött från trettio kalvar, 125 oxar och 434 998 kycklingar (det är för övrigt fyra gånger så många kycklingar som samtidigt får plats i en av Bayerns största kycklinguppfödningar).

Grillad kyckling är en av de populäraste rätterna under Oktoberfest och det går åt närmare en halv miljon fjäderfän (foto: München Tourismus/Marden Smith).

All denna mat sköljs så klart ner med öl, det som i mångt och mycket kommit att stå i centrum av folkfesten. Under Oktoberfest 2019 serverades 7,85 miljoner liter öl. I ren alkohol motsvarar det 471 013 liter, vilket är tillräckligt för att fylla två jumbojetar eller 8 000 bilar – eller göra 600 000 elefanter berusade. All denna alkoholkonsumtion kräver dock sin tribut – 2019 behandlades 620 fall av alkoholförgiftning. Alkoholen var säkert även orsak till flera av de 469 polisarresteringar som skedde. Ett populärt stöldbyte är ölsejdlar. Hur många som faktiskt stjäls är okänt, men senast lyckades Oktoberfestanställda hindra 96 912 sejdlar från att lämna området i någons väska eller ficka.

En hel del saker försvinner av andra anledningar. 2019 hittades 4 143 borttappade föremål. Bland dessa fanns 660 plånböcker, 643 klädesplagg, 585 mobiltelefoner, 490 bankkort, 300 nycklar, 182 par glasögon, 130 väskor, 120 paraplyer, 75 smycken och klockor, åtta kameror och två vigselringar. Bland de mer udda föremålen fanns ett duschmunstycke i originalförpackning, en handdammsugare och en uppsättning löständer. Hur mycket av detta som hämtades ut eller slängdes är oklart. Vi vet dock att festen generade 897 ton restavfall, 579 ton mat- och benrester och 79 ton krossat glas, vilket är tillräckligt mycket för att tillverka 60 000 nya ölsejdlar.

Källa: Süddeutsche Zeitung