Tysklands bästa hobbybryggare har korats för sjätte gången. Den här gången ägde tävlingen rum i München och för första gången hittar vi kvinnliga tävlande på de två första platserna.

Candy Sierks från Hamburg är Tysklands bästa hobbybryggare 2022. Hon tog hem förstaplatsen tillsammans med sin pappa Udo, som följde tävlingen via sin mobiltelefon från hemmet i Kanada. Tvåa i tävlingen, som avgjordes under dryckesbranschmässan Drinktec i München i mitten av september, kom Isis och Andy Luxenburger från Saarbrücken. De två tävlingsparen lyckades övertyga juryn om att de bryggt den bästa chokladstouten av totalt 200 medtävlare. På tredjeplats hamnade Jan Mordhorst från Seevetal, som blev tvåa i de tyska hobbybryggarmästerskapen så sent som 2019.

Candy Sierks från Hamburg är Tysklands bästa hobbybryggare 2022 (foto: Störtebeker Braumanufaktur).

Ett nytt inslag under årets tävling var att besökarna även kunde testa och rösta fram de bästa ölen bland tidigare års vinnande bidrag. I denna omröstning gick det bäst för ölet Hexenbräu, en milkshake-NEIPA av Markus Krenkler och Jan Mordhorst. Janes Borchard och David Senger från Göttingen respektive Patrick Hellwig och Michael Wenske från Magdeburg fick andra och tredje pris.

Såväl dotter och far Sierks som team Krenkler/Mordhorst kan nu se fram emot fina priser, som består av att brygga sina öl på riktiga bryggerier. Fyrtio backar av Sierks chokladstout kommer att bryggas hos Störtebeker Braumanufaktur i Stralsund i december. Ölet kommer också att finnas att köpa i mindre mängd från Störtebekers webbshop i mars 2023. För Krenkler och Mordhorst väntar en resa till Berlin i början av nästa år, då de får brygga sin Hexenbräu tillsammans med bryggmästaren Michael Lembke på Brlo.

Antalet hobbybryggare har ökat kraftigt i Tyskland under senare år; i dag brygger tiotusentals tyskar öl hemma. För att ge dessa en plattform och ett sammanhang skapades de tyska mästerskapen 2017 av Störtebeker Braumanufaktur. Årets tävlingstema var chokladstout på max sex procent alkohol.

Källa: About drinks