Branschorganisationen Die Freien Brauer får tre nya medlemsbryggerier. Förra veckan beslutade de nuvarande medlemmarna att välkomna Erdinger Weissbräu och två andra familjeägda bryggerier till föreningen.

Bayerska Erdinger Weissbräu och Brauerei Aying samt Privatbrauerei Gessner från Thüringen kan nu titulera sig fria bryggerier. De tre familjeföretagen får dock vänta till september nästa år innan de blir fullvärdiga medlemmar. Att tillhöra ett nätverk som Die Freien Brauer är inte minst viktigt i dessa tider och de nya medlemmarna blir ett värdefullt tillskott för föreningen, säger organisationens vd Jürgen Keipp till Getränke News.

Stefan Kreisz är nöjd med Erdingers medlemskap i Die Freien Brauer (foto: Peter Bauersachs).

Även Stefan Kreisz, Erdingers chef för teknik, logistik, personal och inköp, är nöjd med bryggeriets medlemskap. Han menar att man inom ramen för ett starkt nätverk kan arbeta ännu mer framgångsrikt med att bevara värden som kvalitet, självständighet, ansvarsfullt ledarskap och koppling till hembygden. ”I slutändan handlar det om framtiden för våra öl som en kulturell tillgång och vår bryggartradition”, säger han.

Die Freien Brauer består av 44 oberoende familjebryggerier i Tyskland, Österrike och Luxemburg. Sedan 1969 har organisationen arbetat för att bevara ölkulturens mångfald i Europa. Fokus ligger främst på gemensamma inköp, erfarenhetsutbyte och gemensam utveckling av buteljerings- och logistiklösningar. Gemensamma utbildningar, seminarier, försäkringar och framtagande av marknadsföringsmetoder finns också på agendan. Varje år tränar medlemsbryggerierna dessutom upp cirka 200 lärlingar till olika arbeten inom bryggerinäringen.