På tio år har burkarnas andel bland Tysklands ölförpackningar vuxit med 6,8 procent. Mest öl på burk producerar Krombacher som under 2022 beräknas sälja cirka 100 miljoner burkar.

För tjugo år sedan var marknaden för burköl så gott som död i Tyskland. När den då sittande regeringen beslutade att införa ett pantsystem tog försäljningen dock fart igen. Framför allt är det den yngre generationen som tagit ölburken till sitt hjärta, vana som de är vid att dricka energidrycker i återvinningsbara aluminiumbehållare. Från att ha haft en marknadsandel på 2,6 procent 2011 hade halvlitersburken knallat upp till en andel på 6,4 procent tio år senare. Under 2022 beräknas burken vinna ytterligare mark och vid årsskiftet ha en marknadsandel på 6,8 procent.

Att köpa öl på burk blir alltmer populärt i Tyskland (foto: Getränke News).

Inget tyskt bryggeri har anammat burkölstrenden som Krombacher; i dag hälls tio procent av den öl bryggeriet producerar på burk. Av hela burkölsmarknaden uppgår Krombachers marknadsandel till 10,8 procent, vilket ger dem ledarpositionen i Tyskland. På andra plats kommer det sedan tidigare etablerade burkölsmärket Holsten med en marknadsandel på 8,1 procent. Därefter följer Bitburger med 7,3 procent och Becks med 5,1 procent, rapporterar Getränke News.

Att pilsner och dortmunder är stilar som dominerar burkölsmarknaden är kanske ingen överraskning. Men med det ökande intresset för att köpa öl på burk går det också att hitta fler regionala specialiteter i förpackningstypen. När Paulaner började sälja sin Münchener Hell på burk tog det så kallade specialölssegmentet ett rejält kliv framåt. I dag säljs var tredje helles från Paulaner på burk i Tyskland. AB Inbev Deutschland har hakat på med sina märken Spaten och Löwenbräu. Till och med lokala specialiteter som kölsch går numera att hitta på burk.