Trots att den varit igång i två år vid det här laget är det först nu som världens största anläggning för bearbetning av humle har kunnat invigas. Detta gjordes av Bayerns ministerpresident den 31 oktober.

Världens största humlebearbetningsanläggning finns i den lilla staden Train i Niederbayern. Enligt ägaren Barth Haas processas drygt en fjärdedel av världens humleskördar här, vilket på senare år motsvarat cirka 120 000 ton humle. Anläggningen sysselsätter närmare 200 personer, har kostat 65 miljoner euro att bygga och har varit i drift i två år. På grund av coronapandemin kunde den officiella invigningen dock ske först denna vecka, vilket skedde i närvaro av Bayerns ministerpresident Marcus Söder (CSU).

Bayerns ministerpresident Marcus Söder inviger världens största anläggning för humlebearbetning (foto: BR/Daniela Olivares).

Humlen som bearbetas i anläggningen kommer i första hand från Hallertauregionen, det största kontinuerliga humleplanteringsområdet i världen. Under bearbetningsprocessen mals först de hela humlekottarna ner till ett pulver, som sedan förvandlas till pellets eller högkoncentrerade extrakt. Restprodukterna går inte till spillo, utan används som djurfoder. De färdiga produkterna köps i sin tur av många stora bryggerier världen över. En talesperson från tillverkaren säger att oavsett var i världen man dricker öl så är chansen stor att det innehåller humle som bearbetats i Train, skriver nyhetssajten BR24.