Det var ett tag sedan sist men nu blir det tyskt på systemhyllorna igen. Som årstiden bjuder blir det ett mörkt och starkt öl som gör comeback fredagen den 11 november.

Ölet i fråga har dykt upp på Systembolaget några höstar vid det här laget. Det handlar givetvis om Speziator Dunkel från det mångfaldigt prisbelönta Brauhaus Riegele i Augbsurg. Med sina 7,5 procent är det ett öl som värmer i höstkylan, utan att alkoholen tar över smaken. I förgrunden finns istället sött karamelliga, maltiga och brödiga toner. Dessa återfinns i såväl doft som smak, där även fikon, choklad och nötter kan anas. Även om bocköl handlar mycket om malt, så finns här också ett litet humlesting och fruktighet i eftersmaken.

Riegeles mörka dubbelbock gör comeback på Systembolaget den 11 november (foto: dreamcow.net).

Det familjeägda bryggeriet grundades 1386 och styrs i dag av Sebastian Priller och Sebastian B. Priller-Riegele, som vann världsmästerskapet för ölsommelierer 2011. I dagsläget har bryggeriet cirka 130 anställda. Förutom fjorton klassiska ölsorter, består bryggeriets sortiment även av ett tiotal specialöl och årgångsölsserien Magnus. Brauhaus Riegele tillverkar även läskklassikern Spezi Original. 2019 blev man första bryggeri att vinna den prestigefulla titeln Årets bryggeri i Tyskland tre år i rad.

Fakta Riegele Speziator Dunkel
Stil: Mörk dubbelbock
Producent: Brauhaus Riegele
Leverantör: Galatea AB
Alkoholhalt: 7,5 %
Stamvörtstyrka: 19,5 %
Förpackning: Flaska, 33 cl
Pris: 24,90 kr (75,46 kr/l)
Antal flaskor i släppet: 40 000 st.