I amatörfotbollen är inte det viktiga hur mycket pengar du tjänar, var du kommer ifrån eller vad du kan eller inte kan göra. Viktigare är gemenskapen och de sociala bitarna. Här spelar även öl en stor roll – för att fira segrar eller som betalning vid förlorade vadslagningar. Det är också här som Sportplatzgold kommer in i bilden.  

Ölet Sportplatzgold uppstod som ett sätt att hylla den livsstil som hänger samman med amatörfotboll, alla som utövar den och de som hejar på. Idén kommer från Christoph Bauer, som själv har en bakgrund som amatörfotbollsspelare i distriktslaget SV Scherzheim i Lichtenau, Nordrhein-Westfalen. Han startade märket tillsammans med kollegan Florian Hayn, med vilken han även driver en reklambyrå. Med sig på tåget har de även amatörfotbollslegenden Tobias Sergeo samt Christoph och Wolfgang Koehler från Darmstädter Privatbrauerei i Hessen, där ölet också bryggs.

Sportplatzgold är en hyllning till amatörfotbollen och den gemenskap som den ger (foto: Sportplatzgold).

Bakom märket Sportplatzgold döljer sig en klassisk tysk pilsner på 4,8 procent. Ölet är lagom torrt, lätt kryddigt och väldigt smakrikt. Eftersom många fotbollsspelare av olika anledningar behöver avstå alkohol, så finns ölet även i en alkoholfri variant. Teamet bakom Sportplatzgold har medvetet valt en minimalistisk design på flaskorna. Detta är mycket ett svar på de trender som gäller i dagens fotboll, där mycket handlar om att stå ut så mycket som möjligt med olika färger på skorna och så vidare. Med designen och logotypen vill man snarare förmedla ett budskap kring vänskap, eftersom det ju inte går att skåla med sig själv.

Skaparna bakom Sportplatzgold har medvetet valt en stilren design (foto: Sportplatzgold).

I dagsläget säljs ölet via regionala handlare i Hessen samt via märkets webbshop. Diskussioner förs dock med flera återförsäljare och planen är att gradvis utöka distributionsnätverket utanför Hessen. Inom kort kommer det gå att köpa ölet i delar av Baden-Württemberg. För att nå ut över hela Tyskland lär man dock behöva inleda samarbeten med fler bryggerier, som kan brygga och distribuera ölet. För att öka synligheten har man även inlett ett reklamsamarbete med den förre Bundesligaspelaren Sascha Mölders, som kommer vara ölets ansikte utåt. På längre sikt är målet också att på olika sätt stödja amatörklubbarna i deras viktiga arbete med att ge människor en meningsfull tillvaro.

Källa: About Drinks