Lagom till jul- och nyårshelgerna lanserar Flensburger Brauerei en single malt whisky. Den är tillverkad av samma råvaror som bryggeriets vårbock och säljs i en mycket begränsad mängd.

I såväl ölbryggning som whiskytillverkning gäller det att ha bra kvalitet på malten. Det har Flensburger Brauerei tagit fasta på när det skapat sin nya single malt whisky. Basen i Flens Whisky utgörs av samma mäsk som man använder i säsongsölet Frühlingsbock. Efter destilleringen har whiskyn sedan fått ligga till sig i flera år i starkt rostade ekfat på destilleriet Waldbrand i Allgäu.

Flens Whisky säljs i endast 3 000 halvlitersflaskor (foto: Flensburger Brauerei).

Slutprodukten har nu hällts upp i 3 000 halvlitersflaskor, som pryds av Flensburgers karaktäristiska bygelkork. Whiskyn har en alkoholhalt på 45 procent och i smaken återfinns fina toner av vanilj, som balanseras av en komplext träig arom och lätt torrhet. Tillsammans med en mjuk, ren maltighet finns här också russin, plommon och subtila honungstoner. En flaska går loss på 49,90 euro och kan köpas i Flensburgers webbshop eller hos utvalda återförsäljare.

Flensburger Brauerei grundades 1888 och är i dag det största privatägda bryggeriet i Schleswig-Holstein. Bryggeriet ägs i dag till största del av familjen Dethleffsen-Petersen, som köpte in sig i företaget under 1920-talet. Sortimentet består i dagsläget av fjorton olika produkter; 2019 producerade man drygt 683 000 hektoliter öl. Bryggeriet sysselsätter cirka 235 personer.

Källa: About Drinks