Drycker som innehåller vin som blandats med vört från ölbryggning får inte marknadsföras som glühwein. Det slår distriktsdomstolen i München fast efter att ha behandlat en stämningsansökan från en vintillverkare.

Bakgrunden till ärendet är att Brauhaus Hartmannsdorf i Sachsen lagom till julhelgerna lanserat drycken Glühbo. Detta uppges vare ett glühwein, den tyska varianten av glögg, gjort med vört från bryggeriets bocköl. Enligt europeisk lagstiftning får glühwein dock endast innehålla vin, sötningsmedel och kryddor. Under domstolsförhandlingarna i München förklarade en vinexpert att vört från bocköl inte är en krydda, utan ”en vätska som blir kryddad” och därför inte får användas som ingrediens.

Glühbo får inte marknadsföras som glühwein enligt distriktsdomstolen i München (foto: uniquedrinks.de).

Av domstolens beslut framgår att Glühbo vilseleder konsumenterna, eftersom man genom att använda vört även tillsätter två procent vatten till det som enligt definition bara ska vara vin. Vatten får dock bara tillsättas i glühwein om det används som sötningsmedel eller krydda – och då i så liten mängd som möjligt. Domstolens beslut har dock ännu inte vunnit laga kraft, skriver Getränke News.