Enligt bryggeriets egna uppgifter har det funnits i Friedenfels sedan 1886. Men till våren är det över. Det ekonomiska läget blev helt enkelt för tufft för Oberpfalzbryggeriet.

För två år sedan ersatte Johannes Freiherr von Gemmingen-Hornberg sin far som vd för Brauerei Friedenfels. Nu tvingas han ta det tunga beslutet att lägga ner verksamheten, som funnits på orten i 136 år. Bryggeriet är helt enkelt inte ekonomiskt lönsamt längre efter år med coronapandemi, stängningar av restauranger, förbud mot publika evenemang, inflation och ökade energikostnader. Vissa kostnader har ökat med 100 procent och detta går inte att kompensera för ens med högre ölpriser, säger bryggeriägaren till tz.de.

Brauerei Friedenfels tvingas lägga ner verksamheten efter 136 år (foto: Brauerei Friedenfels).

Det ska dock sägas att bryggeriet haft det tufft ekonomiskt och gjort förluster under flera årtionden. Ägarfamiljen har dock själva gått in med pengar, eftersom man känner en stark koppling till regionen. Nedläggningen sörjs även av andra företagare på orten. I sina sociala mediekanaler beklagar ägaren till Gasthof Weissenstein stängningen, som bland annat innebär att man förlorar en mångårig ölleverantör och partner. Nedläggningen innebär också att Brauerei Friedenfels 35 anställda nu förlorar sina jobb.