Systembolagets sista nyhetssläpp för i år står för dörren. Den 9 december kommer ett lageröl som spanska Naparbier tagit fram i samarbete med populära Bambergbryggeriet Mahrs Bräu.

Spanska hantverksbryggeriet Naparbier har dykt upp på Systembolaget med jämna mellanrum, då oftast med någon form av ipa eller pale ale. Nu har man dock bestämt sig för att göra en rejäl lager och vad passar då bättre än att ta hjälp av världsmästarna på ämnet – tyskarna? Och det är inte vilket bryggeri som helst som bidragit till denna brygd, utan det mycket omtyckta Mahrs Bräu i Bamberg.

Den 9 december landar ett spanskt-tyskt samarbetsöl på systemhyllorna (foto: Naparbier).

Med sig till Spanien har de tyska bryggarna haft humlesorterna Tettnanger, Hallertauer och Hersbrucker, vilket bäddar för en klassisk tysk touch. Det som kommit ut av samarbetet är ett ljust, mellanfylligt bocköl med doft av brödig malt, gräs, citrus, en aning humle och ett stänk honung. I smaken återfinns i sin tur bröd, honung och lätta karamelltoner, vilket avrundas med en mild beska. En på det hela taget lyckad tolkning av en av Tysklands paradölstilar.

Grunden till Mahrs Bräu i Bamberg är bryggeriet Zum Brenner, som omnämns för första gången 1670. Detta brukar också räknas som året för Mahrs grundande. 1895 tas bryggeriet över av familjen Michel, men det är först 1957 som det får sitt nuvarande namn. I dag drivs bryggeriet av Ingmar och Stephan Michel, tredje och fjärde generation bryggare i familjen.

Naparbier grundades 2009 i spanska Navarra av Juan Rodríguez, Josu Tañine, Txerra Aiastui och José Javier Rodríguez. De fyra arbetade för samma företag, som de dock blev uppsagda från på grund av nedskärningar. Istället startade de ett bryggeri, vars namn är en sammansättning av orden Napar (Navarra) och Bier (det tyska ordet för öl). Naparbier har genom åren samarbetat med många kända bryggerier.

Fakta Naparbier Mahrs Bräu Motte
Stil: Ljus bocköl/Starkare lager
Alkoholhalt: 6,9 %
Beska: 25 IBU
Producent: Naparbier
Leverantör: Original Brands Sthlm
Förpackning: Burk, 44 cl
Pris: 39,00 kr (88,64 kr/l)