Efter att den tyska konkurrensmyndigheten gett grönt ljus står det klart att Warsteiner och Karlsberg får starta ett gemensamt inköpsbolag. Från och med nu kommer de två bryggerierna ha ett nära samarbete kring inköp.

Att den tyska bryggerinäringen pressas av höga kostnader har lett till ett oväntat och ovanligt samarbete. I mitten av november offentliggjorde bryggerierna Warsteiner och Karlsberg Brauerei sina planer på att registrera ett inköpsbolag under gemensam kontroll. De två privatägda bryggerierna har kämpat med minskad försäljning under flera år, vilket tidigare rapporterats av Getränke News.

Warsteiner och Karlsberg bildar ett gemensamt inköpsbolag (foto: Getränke News).

Innan planerna kunde sättas i verket behövde de granskas av konkurrensmyndigheten i Bonn, något som inte bedömdes vara något problem med tanke på bryggeriernas viktiga ställning på marknaden. I dagarna kom också det väntade beskedet från myndigheten, som alltså ger de båda bryggerierna okej att gå vidare med bolagsbildningen. Den marknadsandel som det nybildade bolaget kommer ha bedöms inte utgöra några problem ur konkurrenssynpunkt. Om verksamheten utökas med ytterligare intressenter kommer dock en ny granskning behöva göras, skriver Getränke News.

Warsteiner är ett av de största privatägda bryggerierna i Tyskland. Det grundades 1753 och ägs i dag av den nionde generationen. I Warsteiner Gruppe ingår även Herforder Brauerei, Privatbrauerei Frankenheim, Isenbeck, Weissenburg och Paderborner Brauerei. Man har även andelar i König Ludwig Schlossbrauerei. I dagsläget exporterar Warsteiner sina produkter till drygt femtio länder världen över.

Karlsberg Brauerei grundades 1878 i staden Homburg i Saarland, som då var en del av Bayern. Bryggeriet namngavs efter ett närliggande slott. Dagens ägare Richard Weber är barnbarnsbarn till bryggeriets grundare. Utanför Tyskland kallas bryggeriets öl för Karlsbräu, för att det inte ska blandas ihop med danska Carlsberg. Bland bryggeriets lokala märken finns Becker’s Pils, Zischke och Trierer Löwenbräu.