2022 var ännu ett tufft år för den tyska bryggerinäringen – även för världens äldsta bryggeri. Trots det är ledningen för Bayerische Staatsbrauerei Weihenstephan nöjda med fjolåret.

Förra årets förändrande förhållanden orsakade av kriget i Ukraina, kraftiga prishöjningar och leveransproblem för sådant som kolsyra, glas, papper, kapsyler och malt gjorde det svårt för bryggerierna att planera verksamheten. På Bayerische Staatsbrauerei Weihenstephan har man dock klarat sig från de värsta konsekvenserna tack vare att man tecknat långa avtal med pålitliga partner, som också har lyckats leverera det som avtalats. Bryggeriets kolsyreleverantör är till exempel inte beroende koldioxid från gödseltillverkning och kunde därmed fortsätta leverera som vanligt. Kolsyran i Weihenstephans öl bildas naturligt vid jäsningen, så den koldioxid som köps in används endast till rengöring, skriver Food Monitor.

På Bayerische Staatsbrauerei Weihenstephan är man nöjda med fjolåret trots att det var tufft (foto: Wikipedia).

Under 2022 ökade Weihenstephaner sin försäljning av alkoholfria veteöl med 26 procent. Den främsta storsäljaren var dock den klassiska Weihenstephaner Hefeweissbier, men efterfrågan ökade också för de mörka och filtrerade veteölsvarianterna. Bryggeriets öl vann också många priser under året. Att allt fler konsumenter vill ha det ljusa lagerölet helles visade sig också hos Weihenstephan, som numera även säljer sin populära Weihenstephaner Helles i 33-centilitersflaska. Bryggerledningen tror att helles kommer att ta ytterligare marknadsandelar under 2023 och kommer därför marknadsföra sitt öl ännu hårdare, såväl nationellt som internationellt. Allra viktigast för bryggeriet är dock att restaurangbranschen går bra under året, då man i första hand ser sig som ett märke för gastronomisektorn.

Bryggeriet i Weihenstephan grundades enligt de flesta år 1040 som ett klosterbryggeri drivet av benediktinmunkar. Klostrets ölbryggningstradition lär dock gå ända tillbaka till 700-talet. Sedan 1803 ägs bryggeriet av förbundslandet Bayern, men drivs som vilket kommersiellt bryggeri som helst. Dagens namn fick bryggeriet dock först 1921. Bakom bryggeriets historiska murar används den senaste bryggeritekniken och de senaste vetenskapliga rönen när Weihenstephan skapar sina uppskattade och ofta prisbelönta öl. Bryggeriet har i dag drygt 180 anställda. I sortimentet finns i dagsläget sexton ölsorter, varav två är helt alkoholfria.