Även om vi går mot vår och ljusare tider så blir det mörkt på systemet den 10 februari. Då släpps nämligen en äkta bayersk dunkel i det tillfälliga sortimentet.

Frågan är om det funnits något öl från Gräfliches Hofbrauhaus Freising på Systembolaget tidigare? Om inte så blir det premiär för det den 10 februari, då vi hittar deras Hofbrauhaus Dunkel i tillfälligt sortiment. Som man kan förvänta sig är det malten som spelar huvudrollen i denna mörka lager. Lämpligt nog säljs ölet på halvlitersflaska till ett, med svenska mått mätt, rimligt pris.

Hofbrauhaus Freisings bayerska dunkel dyker upp i Systembolagets tillfälliga sortiment den 10 februari (foto: Systembolaget).

I doften återfinns karamell, rostad malt och torkad frukt. Detta återkommer även i den sötaktiga smaken, som även innehåller dadlar, choklad och en aning körsbär. I eftersmaken kommer faktiskt en liten humlebeska också, men det är som sagt de mörka, maltiga tonerna som dominerar. En på det hela taget stabil representant för stilen.

Hofbrauhaus Freising omnämns första gången år 1160 (foto: Gräfliches Hofbrauhaus Freising).

Bryggeriet på Domberg i Freising utanför München omnämns första gången 1160, då det bryggde öl under överseende av biskop Albert I av Harthausen. Verksamheten drevs sedan av diverse biskopar fram till sekulariseringen i början av 1800-talet, då den togs över av kurfurstinnan Maria Leopoldine. Efter att sedan ha styrts av ett antal grevar är det sedan december 1998 den bayerska grevefamiljen Toerring-Jettenbach som äger bryggeriet. I dag producerar man ett tjugotal öl under varumärkena Hofbrauhaus, Huber Weisses, Graf Toerring, Graf Ignaz och Moy Bier.

Fakta Hofbrauhaus Freising Dunkel
Stil: Mörk lager (dunkel)
Färg: Brunröd
Alkoholhalt: 5,4 %
Stamvörtstyrka: 12,0 %
Producent: Gräfliches Hofbrauhaus Freising
Leverantör: AB Wicked Wine
Förpackning: Flaska, 50 cl
Pris: 29,90 kr (59,80 kr/l)