Efter att såväl allmänheten som en jury sagt sitt är nu 2023 års Oktoberfestmotiv utsett. Det är framtaget av den grafiske formgivaren Manfred Escher som kommer få se sitt alster på allt från affischer till souvenirer.

Årets Oktoberfestmotiv består av ett rött hjärta, en gul ölsejdel, ett blått pariserhjul och en grön kringla – föremål som många förknippar med den stora folkfesten. Motivet är skapat av den frilansande formgivaren Manfred Escher från Freising strax utanför München. Förutom att hans motiv kommer att pryda allt från muggar och t-tröjor till affischer och annat marknadsföringsmaterial, kan han även kvittera ut 2 500 euro i förstapris. Trots att Eschers motiv bara hamnade på 27:e plats i den inledande allmänna webbomröstningen, vann han gehör hos en majoritet av den utsedda juryn under ledning av Oktoberfestgeneralen Clemens Baumgärtner.

Festgeneral Clemens Baumgärtner presenterade årets Oktoberfestmotiv vid en presskonferens i München (foto: oktoberfest.de).

Allmänhetens favorit hamnade istället på andra plats när juryn fick bestämma. Det motivet har tagits fram av Münchenbördiga frilanskonstnären Gabi Blum, som kan trösta sig med 1 250 euro i prispengar. På tredje plats kom bidraget från den 23-årige kommunikationsstudenten Michael Englmaier, även han från München men nu studerande i Augsburg. För sin hedrande tredjeplats får han 500 euro.

Motivet utgörs av färgglada och stiliserade versioner av föremål som förknippas med folkfesten (foto: oktoberfest.de).

I år var det 95 motiv som lämnades in till tävlingen. 38 av dessa valdes ut till en allmän webbomröstning, där drygt 10 000 röstande lade närmare 30 000 röster för att utse trettio slutfinalister. Bland dessa utsåg sedan en specialutsedd jury vinnaren, utan att veta hur webbomröstningen slutade. Den första motivtävlingen anordnades 1952 av staden München, som även arrangerar Oktoberfest. I år var det sjunde gången som allmänheten kunde rösta via internet. Årets Oktoberfest är den 188:e i ordningen och äger rum mellan den 16 september och 3 oktober.