Tysk öl på Systembolaget är lite som den berömda ketchupflaskan: Först kommer inget och sedan kommer allt på en gång. Efter en triss i Tysklandsöl i fasta sortimentet kommer det nu även en goding bland de tillfälliga nyheterna.

Sedan juni förra året finns Herrnbräus Hefe Weissbier Hell i Systembolagets fasta sortiment. Den 3 mars får vi dessutom stifta bekantskap med en mörk lager från bryggeriet i bayerska Ingolstadt. Då dyker nämligen deras Dunkel Exportbier upp i det tillfälliga sortimentet. Här handlar det alltså om en mörk lager med doft av rostad malt, karamell, torkad frukt och ett uns lakrits. Rostigheten återkommer i smaken, tillsammans kaffe, nötter och mer karamell. En krispig och halvfyllig representant för en klassisk, bayersk ölstil.

En dunkel från Bayern väntar i tillfälligt sortiment den 3 mars (foto: Systembolaget).

Det äldsta belägget för Herrnbräus existens går tillbaka till 1527, då namnen ”Herrnbrauerei” och närliggande ”Herrnbräu Prewhaus” nämns. Dagens moderna bryggeri har dock 11 januari 1873 som officiellt startdatum. Då slogs bryggerierna Danielbräu och Herrnbräu samman till Actienbrauerei Ingolstadt. Sedan 1960-talet kallar man sig dock åter bara för Herrnbräu. I dag är bryggeriet ett helägt dotterbolag till Brauholding Bayern-Mitte AG och har en årlig produktion på cirka 210 000 hektoliter.

Fakta Herrnbräu Dunkel Exportbier
Stil: Dunkel (mörk lager)
Alkoholhalt: 5,2 %
Stamvörtstyrka: 12,0 %
Färg: Brunröd
Producent: Herrnbräu
Leverantör: Vinonovo AB
Förpackning: Flaska, 50 cl
Pris: 28,90 kr (57,80 kr/l)