Förlaget Meininger och bryggarskolan Doemens lanserar en ny exklusiv kvalitetsmärkning för öl. Märkningen Finest Beer Selection baseras på ett 100-poängssystem och ger bryggerier, handel, gastronomisektor och konsumenter en lättförståelig och pålitlig vägledning till bra öl.

Den nya märkningen Finest Beer Selection är inte en tävling, där olika öl ställs mot varandra. Istället handlar det om en årligen återkommande kvalitetsmätning för alla sinnen, där bara de bästa ölen varje år föräras med kvalitetsstämpeln. Bryggerier från alla länder är välkomna att anmäla sina öl för bedömning från mitten av april och skicka dem till bryggarskolan Doemens i Gräfeling i början av september. De första smaktesterna äger sedan rum mellan den 10 och 12 oktober.

Werner Glossner från Doemens samt Andrea Meininger-Apfel och Christoph Meininger från Meininger Verlag skriver under samarbetsavtalet om den nya kvalitetsstämpeln (foto: Meininger Verlag/Doemens).

En jury med ölexperter blindtestar ölen och värderar dem utifrån bland annat smak, doft och utseende och betygsätter dem därefter utan inbördes ordning. Varje öl får ett betyg på en 100-gradig skala och alla som får 90 poäng eller mer får stämpeln Finest Beer Selection för det kommande året. Juryn skapar även individuella smakprofiler för varje öl, en så kallad Finest Beer Profile, som presenteras i form av ett radardiagram (eller spindelnätsdiagram).

Bakom märkningen står bryggarskolan Doemens och förlaget Meininger, som på flera innovativa sätt lyfter fram och testar öl. Meininger är ett av Tysklands äldsta förlag, baserat i Neustadt an der Weinstrasse i Rheinland-Pfalz. Företaget specialiserar sig på tidskrifter för vin- och dryckesindustrin och lanserade 2015 den första tidningen om hantverksöl – Meiningers Craft. Förlaget står även bakom den sedan 2014 årligen återkommande tävlingen Meiningers International Craft Beer Award. Doemens har sedan 2004 haft en av de ledande utbildningarna för nationella och internationella ölsommelierer och har tjugo års erfarenhet av att organisera storskaliga ölprovningar.

Källa: About Drinks