Det såldes 5,7 miljoner hektoliter öl i Tyskland under årets andra månad. Jämfört med samma period i fjol minskade den tyska försäljningen med tre procent eller 175 000 hektoliter.

Även ölblandningar tappade under februari; 189 000 sålda hektoliter under februari i år är 14,2 procent mindre än samma månad 2022. De tyska bryggerierna hade det även tungt på exportsidan under februari och tappade 1,1 procent jämfört med i fjol. Totalt exporterades det 1,05 miljoner hektoliter öl från Tyskland, varav 523 000 hektoliter gick till andra EU-länder. Det är visserligen en ökning med 6,4 procent från i fjol, men väger ändå inte upp att exporten till länder utanför EU störtdök med 7,6 procent till 526 000 hektoliter. Detta enligt siffror från den tyska statistikmyndigheten Destatis, som dock inte inkluderar alkoholfri öl, andra maltdrycker eller öl importerad från länder utanför EU.

Februari var en tung försäljningsmånad för tyska bryggerier och dryckesåterförsäljare.

När siffrorna bryts ner på förbundslandsnivå ser vi att försäljningen under februari endast gick uppåt i Berlin/Brandenburg (+20,8 procent), Baden-Württemberg (+6,8 procent) och Sachsen (+3,1 procent). I alla övriga förbundsländer gick det ner, med störst tapp i Thüringen (-42,2 procent), Sachsen-Anhalt (-13,0 procent) och Rheinland-Pfalz/Saarland (-10,5 procent). Ensiffriga tapp blev det i sin tur i Mecklenburg-Vorpommern (-8,7 procent), Niedersachsen/Bremen (-8,0 procent), Hessen (-6,0 procent), Schleswig-Holstein/Hamburg (-5,0 procent) och Nordrhein-Westfalen (-3,8 procent). Bäst klarade sig Bayern med ett tapp på endast 0,2 procent jämfört med februari 2022.