Öl från Tyskland blir alltmer populär utanför EU. Förra året sålde tyska bryggerier närmare 716 miljoner liter öl till länder som inte är medlemmar i unionen. Allt enligt siffror från den tyska statistikmyndigheten Destatis.

Även om den tyska ölexporten till länder utanför EU sjönk med tolv procent mellan 2021 och 2022, så var den i fjol ändå 66 procent högre än för tio år sedan. 2012 sålde tyska bryggerier drygt 432 miljoner liter öl till länder utanför Europeiska unionen. Under samma period har den tyska exporten till länder inom EU minskat med 27 procent; 2022 var den knappt 805 miljoner liter, vilket kan jämföras med 1,1 miljarder liter 2012. Den inhemska ölförsäljningen har i sin tur gått ner med elva procent mellan 2012 och 2022, enligt Destatis siffor, som dock inte inkluderar alkoholfri öl.

Sedan 2012 har den tyska ölexporten till länder utanför EU ökat med 66 procent (foto: Deutscher Brauer-Bund).

Antalet bryggerier har däremot ökat med tolv procent i Tyskland under de senaste tio åren, från 1 341 år 2012 till 1 507 i fjol. De senaste tre åren har dock de tyska bryggerierna blivit något färre. Det beror till allra största del på coronapandemin samt kraftigt stigande kostnader för energi och råvaror, vilket framför allt slagit hårt mot de mindre bryggeriernas tillväxt. Förra året fanns fortfarande de flesta tyska bryggerierna (41 procent) i Bayern, följt av Baden-Württemberg (14 procent) och Nordrhein-Westfalen (10 procent).