Ölbryggning blir en allt populärare fritidssyssla i Tyskland. Enligt det tyska bryggeriförbundet finns det i dag cirka 10 000 registrerade hobbybryggare i landet. Det innebär att antalet tyskar som brygger öl på fritiden har tredubblats på åtta år.

Hobbybryggningen upplever något av en renässans i Tyskland. I dag finns ett stort nätverk av hemmabryggare, som regelbundet utbyter såväl kunskap och recept som ingredienser och utrustning. Även de etablerade bryggerierna låter ibland hobbybryggarna ta del av deras jästbanker och anordnar återkommande tävlingar för fritidsbryggarna. Årets tyska mästerskap i hobbybryggning kommer att äga rum den 9 september i Stralsund. Flera hundra ölentusiaster förväntas då göra upp om titeln som landets bästa hobbybryggare, skriver det tyska bryggeriförbundet (DBB) i ett pressmeddelande.

Hobbybryggarföreningen Schwalenberger Brauzukunft brygger öl med traditionella metoder (foto: Torben Gocke).

I mars 2020 utsågs den tyska hantverksbryggartraditionen till ett immateriellt kulturarv av Unesco. Särskild vikt lades då vid att småskalig hantverksbryggning under senare år visat sig vara mycket mångsidig. Det täta nätverkandet mellan bryggarna lyftes också fram som något positivt. Nyligen inkluderade det tyska Unescorådet även hobbybryggarföreningen Schwalenberger Brauzunft på listan över organisationer som verkar enligt den tyska hantverkstraditionen. Ölbryggning har förekommit i Schwalenberg i Nordrhein-Westfalen i över 360 år. För cirka tjugo år sedan återupptog föreningen ölbryggning med gamla metoder. Sedan dess har medlemmarna regelbundet träffats i det lokala bryggeriet för att utveckla sin hobby.