Att det är bockölstider i Tyskland märks även i Sverige. Efter förra fredagens släpp av Pfungstädters Maibock i tillfälligt sortiment kommer nu ytterligare tre bocköl till Systembolaget. Samtliga har dock varit med minst en gång förut.

Ett av de bocköl som släpps i tillfälligt sortiment den 28 april är Wieninger Maibock från Privatbrauerei M.C. Wieninger i Teisendorf, som ligger mellan sjön Chiemsee och orten Berchtesgaden i Bayern. Eftersom det är vår så handlar det givetvis om ett ljust öl. Vid upphällning bildas ett ordentligt skum av den bubblande kolsyran. I doften hittar vi stiltypiska aromer som malt, knäckebröd och kryddor. Alkoholen kittlar lite i näsan och gör sig även påmind i smaken. Här återkommer också doftens malt- och brödaromer tillsammans med lite fruktighet. Eftersmaken kännetecknas av ett uns honungssötma, som dröjer sig kvar en stund.

Wieningers Maibock kommer till Systembolaget för tredje året i rad (foto: Niclas Samuelsson).

Fakta Wieninger Maibock
Stil: Ljus bocköl
Producent: Privatbrauerei M.C. Wieninger
Leverantör: Solera Sweden AB
Alkoholhalt: 7,1 %
Förpackning: Flaska, 50 cl
Pris: 29,90 kr (59,80 kr/l)

Nästa öl ut är något av en favorit. Det är också från Bayern och även nu handlar det om ett ljust öl. Från det mångfaldigt prisbelönta bryggeriet Klosterbrauerei Andechs kommer den maffiga och av många älskade Bergbock Hell. Här har vi ett öl som bjuder på det mesta man förväntar sig av stilen. I doften finns malt, bröd och gräs. Även smaken är maltig och brödig, men här finns också en behaglig honungssötma. Det hela avslutas av ett litet humlesting. Kroppen är kraftig och fyller munnen med en inte oangenäm alkoholvärme. Klosterbrauerei Andechs hittar vi ungefär fyra mil från München i södra Bayern. Munkar har bryggt öl på platsen sedan åtminstone 1458.

Andechs Bergbock Hell är mångas favorit (foto: Niclas Samuelsson).

Fakta Andechs Bergbock Hell
Stil: Ljus bocköl
Alkoholhalt:  6,9 %
Stamvörtstyrka: 16,9 %
Beska: 19,4 IBU
Producent: Klosterbrauerei Andechs
Leverantör: Moestue & Cask AB
Förpackning: Flaska, 50 cl
Pris: 31,90 kr (63,80 kr/l)

Sist men absolut inte minst, trots att det är det alkoholsvagaste ölet av de tre, är Maibock från Brauerei Zoller-Hof.Till skillnad från de två andra bryggerierna ligger detta inte i Bayern, utan i Baden-Württemberg, närmare bestämt i Sigmaringen. Men vi har återigen med ett ljust bocköl att göra, som i stora drag lever upp till det som förväntas av stilen. Doften präglas av malt, ljust bröd, kryddor och citrus. Detta är något som även återkommer i smaken, som också innehåller toner av aprikos och mörkt bröd.Brauerei Zoller-Hof grundades 1845 av Carl Fidelis Graf. Tack vare sitt läge kunde bryggeriet etablera goda kontakter med furstehuset Hohenzollern.

Zoller-Hofs Maibock är den alkoholsvagaste av de tre i släppet (foto: Niclas Samuelsson).

Fakta Zoller-Hof Maibock
Stil: Ljus bocköl
Alkoholhalt: 6,5 %
Producent: Brauerei Zoller-Hof
Leverantör: Amka Vinimport AB
Förpackning: Flaska, 50 cl
Pris: 30,90 kr (61,80 kr/l)

I Tyskland bryggs maibock för att välkomna våren. Maibock är något ljusare än andra bocköl och bryggs i regel med aningen mer humle. Precis som andra bocköl har maibockar en stamvörtstyrka på minst sexton procent. Namnet bocköl lär för övrigt vara en förvanskning av Ainpöckische Bier (”Öl från Einbeck”), som när det kom till Bayern uttalades Oanpock som senare blev Bockbier.