Georg Schneider V avled den 24 april vid 95 års ålder omgiven av sin familj i sitt hem i Kelheim. Mellan åren 1956 och 2000 var han chef för Schneider Weisse som varit i familjens ägo sedan 1872.

Georg Schneider V föddes i München 1928 och ledde det familjeägda bryggeriet Schneider Weisse i närmare 45 år. Under hans tid vid rodret inleddes en genomgripande modernisering av bryggeriet, vilket också blev starten på bryggeriets export till först Österrike och Schweiz och senare USA. Han levde hela tiden efter mottot ”Bevara det gamla, skapa det nya”, vilket bland annat visade sig i att han bevarade det traditionella sättet att brygga i öppna jäskar och att låta ölen jäsa färdigt på flaska. Georg Schneider V införde också flera nya ölsorter i bryggeriets sortiment, som Schneider Leichte Weisse (introducerad 1986), Schneider Weisse Kristall (1990), Schneider Helle Weisse (1994) samt Schneider Weisse Alkoholfrei (2002).

Georg Schneider V avled den 24 april vid 95 års ålder (foto: Schneider Weisse).

Georg Schneider V engagerade sig också i sociala frågor, såväl i bryggeriet som i samhället i övrigt. Redan 1970 införde han lika lön för män och kvinnor anställda på bryggeriet. Han satt i styrelsen för det tyska bryggeriförbundet mellan 1989 och 2000, och var ordförande för det bayerska bryggeriförbundet mellan 1989 och 1998. Från 1980 till 1992 satt han dessutom i stadsfullmäktige i Kelheim. År 2000 gick Georg Schneider V i pension och lämnade över ledningen av bryggeriet till sin son Georg Schneider VI, skriver Getränke Zeitung.

Tre generationer Georg Schneider samlade på samma bild, från vänster VI, VII och V (foto: Schneider Weisse).

Schneider Weisse G. Schneider & Sohn grundades 1872 av Georg Schneider I. Han var den första icke-adliga person (borgare) som fick tillstånd av Bayerns kung Ludwig II att brygga veteöl. Därmed kan man också titulera sig Bayerns äldsta veteölsbryggeri. Det första bryggeriet låg i Münchens gamla stadsdel Altstadt på gatan Tal 7. 1944 förstördes det dock i allierade bombangrepp och 1946 flyttades bryggeriet till dagens läge i Kelheim. Företaget förknippas dock fortfarande starkt med München, där man har sin restaurang Schneider Bräuhaus im Tal (eller Weisses Bräuhaus). I alla år har bryggeriet varit i familjen Schneiders ägo i rakt nedstigande led på den manliga sidan.