Karlsruhe kan numera titulera sig världsrekordstad. På ölets dag den 23 april deltog drygt 1 500 personer i vad som nu är världens största ölprovning. Det innebär att man slog det tidigare rekordet med nästan 300 personer.

Den 23 april samlades 1 520 ölälskare i centrala Karlsruhe för att delta i vad som blev världens största ölprovning. Det tidigare rekordet låg på 1 243 personer och innehades av det spanska bryggeriet Fàbrica Moritz i Barcelona. Provningen i Karlsruhe sponsrades av det lokala bryggeriet Brauerei Moninger och den regionala bryggeriorganisationen Baden-Württembergischer Brauerbund (BWB). Under ledning av ölsommelier Falko Heckenbauer fick deltagarna ta minst tre små klunkar av tre olika ölsorter: en helles, en exportöl och en pale ale, rapporterar About Drinks.

Ölprovningsrekordet i Karlsruhe anordnades av Baden-Württembergs avgående öldrottning Irina Hansmann (foto: Artview-Photography).

Rekordprovningen arrangerades av Baden-Württembergs avgående öldrottning (Bierkönigin) Irina Hansmann, som även hade sällskap av ölprinsessan (Bierprinzessin) Nina Witzemann och förbundslandets allra första öldrottning Laetitia Nees. Förutom att gratulera till världsrekordet, passade BWB även på att tacka Irina Hansmann för hennes extraordinära engagemang under sin tid som öldrottning. Den 7 maj utses den nya öldrottningen på festplatsen Cannstatter Wasen i Stuttgart. Slutstriden står mellan sju kandidater, varav tre fick möjlighet att presentera sig under rekordförsöket i Karlsruhe.

I Baden-Württemberg finns det ungefär 200 bryggerier, som tillsammans producerar mer än 1 000 olika ölprodukter. Av dessa är i dag ett femtiotal bryggerier i varierande storlek medlemmar i den regionala bryggeriorganisationen BWB. Den grundades 1880 som Württembergischer Bauerei-Verband och fick sitt nuvarande namn 1954. Organisationens uppgift är bland annat att bevaka den regionala bryggeriindustrins ekonomiska och politiska intressen samt att vara rådgivare och stöd för medlemmarna i olika frågor.