Arrangerande staden München har fattat en rad beslut kring festtält, attraktioner och annat under årets Oktoberfest. Bland annat har besökare och krögare nya öppettider att hålla reda på.

Årets Oktoberfest startar den 16 september och slutar på Tysklands nationaldag den 3 oktober, vilket gör folkfesten två dagar längre än vanligt. Detta eftersom den 3 oktober i år infaller på en tisdag och arrangören gärna vill att denna helgdag ska vara festivalens sista dag. Under veckorna kommer folkfesten slå upp sina dörrar först klockan 10.00, en timme senare än tidigare. På helgerna är det dock fortfarande 09.00 som gäller som öppningstid. Samtidigt förlängs öppettiderna för den historiska Oide Wiesn med en timme till 22.30. En annan nyhet är att Oktoberfestbesökare som inte kan utnyttja reserverade platser, kan erbjuda dessa till andra via en online-portal. Syftet med detta är att motverka svartabörshandel med platsbokningar, skriver Süddeutsche Zeitung.

Årets Oktoberfest kommer att vara två dagar längre än normalt (foto: München Tourismus/Tommy Lösch).

Karuseller har blivit ett stort inslag under Oktoberfest och i år kan besökarna se fram emot ett antal nya, mer eller mindre galna åkattraktioner. Däremot verkar de inte kunna åka med den klassiska Zugspitzbahn från 1936. Den gamla karusellen fanns med så sent som förra året, men kunde inte köras eftersom det saknades reservdelar. För att kunna möta de hårda säkerhetskraven, som är hårdare i Tyskland än i resten av EU, skulle ägaren Michael Menzel behöva investera flera hundra tusen euro. En sak som dock återkommer är den mobila CT-scanner som används för att snabbt undersöka skadade gäster, för att avgöra om de behöver åka ambulans till akuten. Av de 205 patienter som undersöktes förra året kunde 180 skickas hem direkt.

I samma veva redovisade arrangören de slutliga siffrorna för fjolårets Oktoberfest. Det dåliga vädret gjorde att besökarantalet inte blev så stort som förväntat, trots att festen var en dag längre än normalt. Enligt uppskattningar passerade cirka 5,7 miljoner gäster entréerna. Tillsammans serverades de ungefär 5,6 miljoner liter öl, vilket kan jämföras med 7,3 miljoner liter 2019, det sista året innan pandemin. Gästerna åt också 313 000 kycklingar, vilket är drygt 100 000 färre än senast. Det dock åt fler oxar 2022 – 177 stycken mot 125 stycken 2019.