FDP-politikern Johannes Vogel har utsetts till Tysklands nye ölambassadör av det tyska bryggeriförbundet. Titeln överlämnades av den avgående ambassadören Carsten Schneider (SPD) i samband med den tyska bryggardagen i Berlin under midsommarhelgen.

Hederstiteln som ölambassadör (Botschafter des Bieres) går till personer som utmärker sig genom sitt stora engagemang i frågor som är viktiga för bryggerinäringen. I sitt tacktal uttryckte Johannes Vogel ett starkt motstånd mot ytterligare förbud kring alkohol, men underströk samtidigt vikten av förebyggande arbete. Han menar att öl är en kulturell tillgång, som dock alltid ska avnjutas med förstånd. Det är viktigt att bryggeriförbundet satsar på ansvarsfull alkoholkonsumtion, bland annat genom kampanjer om att alkohol och bilkörning inte hör ihop, skriver Getränke News.

Johannes Vogel (t.h.) välkomnas som Tysklands nye ölambassadör av Jörg Lehmann (foto: DBB/CHL Photo Design).

Bryggeriförbundet avgående ordförande Jörg Lehmann hyllade Johannes Vogel som en övertygad liberal och hängiven ekonomipolitiker, som med stor passion ägnat en stor del av sin politiska karriär åt att lyfta fram familjeägda företag, hantverk och små- och mellanstora affärsverksamheter. Enligt Lehmann har den tyska bryggerinäringen alltid karaktäriserats av framgångsrika och välkända privata bryggerier, varav många har funnits i flera hundra år.

Det tyska bryggeriförbundet (Deutscher Brauer-Bund) grundades i Dresden 1871, vilket gör det till en av de äldsta branschföreningarna i Tyskland. Varje år sedan 2002 har föreningen utsett en ny ölambassadör i samband med förbundets bryggardag – Deutsche Brauertag – som är den tyska bryggeriindustrins största branschträff. Under årets möte deltog cirka 350 inbjudna gäster från näringslivet, organisationer och politiken.