Den 27 juni i år fyllde Bremenbryggeriet Becks 150 år. Genom att ständigt ta nya steg och aldrig tveka att prova nya saker har ölmärket blivit ett av de mest populära i och från Tyskland.

Sagan om Becks börjar den 27 juni 1873, då investeraren Lüder Rutenberg, affärsmannen Thomas May och den innovative bryggmästaren Heinrich Beck grundar Kaiserbrauerei Beck & May O.H.G. Bryggeriets pilsner skeppades tidigt till länder över hela världen från fördämningen i Bremens Neustadt. Redan 1876 gjorde sig Becks öl känt i USA, då det utsågs till det bästa internationella ölet i samband med världsutställningen i Philadelphia.

2021 lanserades Becks Unfiltered – ett öl som anknyter till bryggeriets historia (foto: AB Inbev Deutschland).

Den första varianten av den i dag välkända logotypen skapades 1877, men ändrades lite sju år senare till den logga vi nu känner. Genom hela sin historia har Becks gjort sig kända för sitt nytänkande. Det var till exempel det första tyska ölet som såldes i gröna flaskor, sexpack och i burkar. Det var också det första bryggeriet att använda rostfria fat istället för de traditionella träversionerna, vilket förbättrade ölets hållbarhet. Tidigare i år blev man också ett av de första bryggerierna i världen att ta fram ett öl med hjälp av artificiell intelligens (AI).

Även när det gäller annonsering och reklam har Becks legat i framkant. Genom segelfartyget Alexander von Humboldt II blev Becks synonymt med havet, frihet och äventyrslust. Detta underströks även av rocklåten ”Sail Away”, som i Hans Hartz version utgjorde soundtrack till ölets reklamfilmer under många år på 1990-talet. Sedan 2002 ägs Becks av bryggerikoncernen AB Inbev och säljs på drygt 100 marknader världen över. Ölet bryggs enligt samma recept på femton olika platser. AB Inbevs tyska huvudkontor ligger för övrigt i Becks hemstad Bremen.

Källa: About Drinks