Artificiell intelligens (AI) kan användas av bryggerier för att bland annat hitta fel i ölet, föreslå förbättringar eller utveckla nya recept. På världens äldsta bryggeri vill man dock använda tekniken med förnuft.

Bayerische Staatsbrauerei Weihenstephan används redan AI, till exempel för att avgöra när bryggeriutrustningen behöver underhållas. Tekniken mäter hur väl utrustningen fungerar och hur stort slitaget är på enskilda komponenter. Så fort någon avvikelse upptäcks larmar systemet – långt innan det mänskliga ögat upptäcker något fel. Detta gör att bryggeriet kan undvika dyra produktionsstopp och se till allt fungerar som det ska, skriver About Drinks.

Bryggerichef Josef Schrädler välkomnar teknik som förbättrar kvaliteten men överlåter helst receptutveckling till bryggmästaren (foto: Bayerische Staatsbrauerei Weihenstephan).

Vissa bryggerier experimenterar också med AI för att utveckla nya recept. För Weihenstephan är detta dock något som ska ligga i bryggmästarens (verkliga) händer, medan AI i första hand ska användas för att övervaka den tekniska processen. Samtidigt medger bryggerichefen Josef Schrädler att AI-tekniken innebär spännande möjligheter och är något som branschen inte kan blunda för. Han menar också att Weihenstephan välkomnar teknik som bidrar till att upprätthålla en god och stabil kvalitet.

Bryggeriet i Weihenstephan grundades enligt de flesta år 1040 som ett klosterbryggeri drivet av benediktinmunkar. Klostrets ölbryggningstradition lär dock gå ända tillbaka till 700-talet. Sedan 1803 ägs bryggeriet av förbundslandet Bayern, men drivs som vilket kommersiellt bryggeri som helst. Dagens namn fick bryggeriet dock först 1921. Inom bryggeriområdet ryms även en filial till Münchens tekniska universitet (TUM), vars utbildningar för bryggmästare och bryggeritekniker är kända över hela världen.