Årets tyska humleskörd kommer att bli lägre än förväntat. Detta enligt preliminära siffror från det tyska humleodlarförbundet. Den främsta orsaken är en lång torrperiod under sommaren, som inte vägdes upp av det regn som kom under senare delen av säsongen.

Den officiella uppskattningen av årets tyska humleskörd visar att det i Hallertauregionen skördats 35 250 ton humle på en total yta av 17 129 hektar. I Tettnangregionen uppskattas skörden till 2 928 ton i området Elbe-Saale och 550 ton i området Spalt. I odlingsområdet Bitburg uppgår 2023 års skörd till 22 ton. Sammanlagt blir det en humleskörd på 41 110 ton i Tyskland, vilket är cirka tjugo procent högre än det historiskt dåliga skördeåret 2022. Sett till de senaste tio åren ligger dock årets skörd ungefär 5 000 ton under snittet. Tidiga analyser av humlens alfasyrainnehåll indikerar att också detta är aningen under snittet, skriver Getränke Zeitung.

Årets tyska humleskörd ser ut att hamna under snittet (foto: landpixel-de).

Enligt det tyska humleodlarförbundet gör klimatförändringarna det nödvändigt att anpassa odlingssystemen. En titt på den globala humleproduktionen visar att det i dag är vanligt att kombinera torkbeständiga humlesorter med utvecklade bevattningssystem. Som en av världens ledande humleodlarnationer måste Tyskland komma ifatt och göra nödvändiga justeringar, menar förbundet. Framtagande av nya humlesorter, parallellt med en kraftig utbyggnad av bevattningssystemen, måste ges högsta prioritet och ske med hög fart.