Vid sidan av nyheter i fast och tillfälligt sortiment släpper Systembolaget även årets oktoberöl den 1 september. Inte mindre än nio tyska öl hittar då till hyllorna. Förutom ett gäng som varit med förr har vi två intressanta nykomlingar.

Det ena av de två nya oktoberölen kommer från Brauerei Zum Kuchlbauer i bayerska Abensberg. Detta bryggeri är framför allt känt för sina veteöl, men säsongen till ära har man här skapat en märzen med namnet Kuchlbauer Festbier. Som stilen påkallar är detta ett maltdominerat öl med inslag av ljust bröd, örter, honung, klöver och citrus i doften. I smaken återkommer mer maltighet, ljust bröd, citrus och örter, men även en aning honung. Ett öl som borde funka bra till höstens lite stadigare mat, eller sommarens sista grillning.

Kuchlbauer Festbier dyker för första gången upp bland oktoberölen (foto: Systembolaget).

Brauerei Zum Kuchlbauer har tillhört den nuvarande ägarfamiljen sedan 1902, då bryggeriet köptes av Joseph Krieger från Riedenburg. Han gav det sedan till sin dotter och hennes man. Anorna går dock tillbaka till 1300-talet, då ortens bryggeri bryggde öl åt greven av Abensberg. Det nuvarande namnet fick man 1751, då den dåvarande ägaren försåg biskopen i Regensburg med mat som så kallad ”Kuchlbauer”. I dag är bryggeriet inte minst känt för sitt besökscenter med det 35 meter höga tornet Kuchlbauer-Turm, som baseras på en design av konstnären Friedensreich Hundertwasser.

Fakta Kuchlbauer Festbier
Stil: Märzen
Alkoholhalt: 5,6 %
Stamvörtstyrka: 13,3 %
Producent: Brauerei Zum Kuchlbauer
Leverantör: Anno 1953 AB
Förpackning: Flaska, 50 cl
Pris: 25,00 kr (50,00 kr/l)

Den andra systemdebutanten kommer också från Bayern, närmare bestämd Teisnach i Niederbayern. Där huserar Ettl Bräu, som dock brygger öl under namnet Teisnacher. Namnet på det nu aktuella ölet är Teisnacher 1543 Festbier, ett öl som har mycket gemensamt med de andra oktoberölen i fredagens släpp. Skillnaden är dock att detta kommer på burk. Den mörkt gyllene drycken doftar av malt, ljust bröd och karamell. Smaken är också brödig och sött maltig, även här med en hint av karamell. En standardvariant av märzenstilen.

Teisnacher Festbier är det enda av årets oktoberöl som släpps på burk (foto: Systembolaget).

Grunden till Ettl Bräu lades 1543, då det fungerande som restaurang med bryggerirättigheter. Dagens namn fick bryggeriet 1867, när det köptes av Xaver Ettl. Även i detta fall gick verksamheten vidare till dotter och svärson. 2004 övertogs ledningen av Eva Ettl och hennes man, bryggarsonen Kuno Bruckmayer. Namnet Teisnacher har använts på bryggeriets öl sedan 2017.

Fakta Teisnacher 1543 Festbier
Stil: Märzen
Alkoholhalt: 5,4 %
Producent: Ettl Bräu
Leverantör: Solera Sweden AB
Förpackning: Burk, 50 cl
Pris: 24,90 kr (49,80 kr/l)

Övriga tyska oktoberöl i släppet har som sagt varit med tidigare (samtliga säljs i halvlitersflaskor):

  • Ayinger Oktober Fest-Märzen (5,8 %), 27,90 kr
  • Hofbräu München Oktoberfest (6,3 %), 25,90 kr
  • Irlbacher Volksfestbier (5,6 %), 26,90 kr
  • Löwenbräu Oktoberfestbier (6,1 %), 24,90 kr
  • Paulaner Oktoberfest (6 %), 24,90 kr
  • Weihenstephaner Festbier (5,8 %), 26,90 kr
  • Zoller Hof Export Festbier (5,3 %), 26,90 kr