I Systembolagets tillfälliga nyhetssläpp den 8 september återkommer ett tyskt specialöl som varit med förr i olika varianter.

Früh Kölsch såldes en gång i tiden i 33-centilitersflaska på Systembolaget. I juni 2020 dök det även upp i halvlitersburk i fasta sortimentet, men togs bort därifrån för ett år sedan. Nu gör det klassiska Kölnölet comeback, men denna gång i tillfälligt sortiment. Früh är ett av de mest kända namnen när det gäller stilen kölsch. I doften återfinns en lätt fruktighet av vindruvor och äpple. Smaken är mild, med en pepprig torrhet i eftersmaken. Även här lite frukt, men väldigt lite malt.

Früh på burk återkommer till Systembolaget den 8 september (foto: Cölner Hofbräu Früh).

Bryggeriet grundades 1904 av Peter Joseph Früh och är i dag med sina 400 000 hektoliter det tredje största kölsch-bryggeriet. Tillägget Hofbräu i namnet har att göra med bryggeriets ursprungliga placering på adressen Hof 12 i närheten av Kölnerdomen. Ölstilen kölsch är sedan 1998 skyddad av EU både vad gäller stil och geografiskt ursprung. För att ett öl ska få kallas kölsch krävs det att det bryggs i eller inom en radie av fem mil från staden Köln och omfattas av den så kallade kölsch-konventionen, Kölns egen renhetslag.

Fakta Früh Kölsch
Stil: Kölsch
Alkoholhalt: 4,8 %
Stamvörtstyrka: 11,3 %
Beska: 19 IBU
Producent: Cölner Hofbräu P. Josef Früh
Leverantör: Pomologik Aktiebolag
Förpackning: Burk, 50 cl
Pris: 28,90 kr (57,80 kr/l)