Fredag den 13:e brukar betraktas som en otursdag av många. Den som gillar tysk öl kan dock se fram emot kommande fredag med tillförsikt. Då kommer nämligen två tyska brygder till Systembolaget och årstiden till ära blir det såväl mörkt som rökigt.

Det ena av de två tyska öl som släpps den 13 oktober är Karmeliten Kloster Dunkel från Karmeliten Brauerei i bayerska Straubing. Vi har fått njuta av ett antal av bryggeriets öl tidigare, men detta är så vitt jag vet första gången som denna mörka lager dyker upp på systemhyllorna. Det handlar om en klassisk dunkel med doft av karamell, övermogen frukt och lätt rostad malt. I smaken hittar vi russin, söt malt och rostat bröd, som avslutas aningen torrt.

Karmeliten Brauereis dunkel debuterar på Systembolaget den 13 oktober (foto: Systembolaget).

Karmeliten Brauerei grundades i Straubing av munkar i karmeliterorden 1367 och har således passerat sin 650-årsdag med råge. Bryggeriet var tidigare en del av stadens karmeliterkloster, men är sedan 1879 familjeägt. Ursprungligen låg bryggeriet intill klostret, men 1980 flyttades det till utkanten av Straubing.

Fakta Karmeliten Kloster Dunkel
Stil: Mörk lager/Dunkel
Alkoholhalt: 5,1 %
Stamvörtstyrka: 12,8 %
Producent: Karmeliten Brauerei
Leverantör: We & Wine AB
Förpackning: Flaska, 50 cl
Pris: 26,90 kr (53,80 kr/l)

Den andra nyheten brukar kunna dyka upp så här års, även om vi inte sett den på Systemet sedan 2020. Jag talar om Aecht Schlenkerla Rauchbier Urbock, en fylligare variant av den klassiska märzen. Ölet bryggs under sommaren och får mogna i bryggeriets svala källare. I doften återfinns rökta charkuterier, mörkt bröd och karamell. Smaken är inte lika rökig, utan här finns även plats för rostad malt, jordiga humletoner och mer karamell.

Det är tre år sedan vi senast hittade Aecht Schlenkerla Urbock på systemhyllorna (foto: Systembolaget).

Schlenkerlas rötter hänger ihop med Bambergs dominikanerkloster och går att spåra tillbaka till 1300-talet. Det var dock först 1678 som bryggeriet som sådant grundades. Sedan dess har det bytt ägare många gånger. En av de viktigare är Johann Wolfgang Heller, som tog över i mitten av 1700-talet. Det är också han som gett bryggeriet dess egentliga namn – Brauerei Heller. 1960 togs bryggeriet över av familjen Trum, som äger det än i dag.

Fakta Aecht Schlenkerla Urbock
Stil: Rököl
Alkoholhalt: 6,5 %
Stamvörtstyrka:  17,5 %
Beska: 40 IBU
Producent: Schlenkerla (Brauerei Heller)
Leverantör: Galatea AB
Förpackning: Flaska, 50 cl
Pris: 33,90 kr (67,80 kr/l)