Lagom till helgens gåsamiddag kommer ännu ett av Schlenkerlas berömda rököl till Systembolagets hyllor. Fredagen den 10 november vankas det ekrökig dubbelbock till alla fantasters glädje.

Det var i februari förra året som vi senast hittade Schlenkerlas starka och rökiga Eiche Doppelbock på systemhyllorna. Nu är den tillbaka – lite dyrare, men med samma rökiga och sötaktiga maltsmak med inslag av plommon och karamell. Till skillnad från den bokved som Schlenkerla oftast använder för att torka sin malt, använder man sig i det här fallet av ved från ek. Detta förförande ger ölet en lite lenare och mer nyanserad röksmak, som kompletteras fint av beskan av humlen från Hallertau. För att nå sin fulla smakpotential får ölet dessutom ligga till sig några månader i bryggeriets källare innan det hälls på flaska.

Schlenkerlas ekrökiga dubbelbock kommer till Systembolaget den 10 november (foto: piwolucja.pl).

Schlenkerlas rötter hänger ihop med Bambergs dominikanerkloster och går att spåra tillbaka till 1300-talet. Den första ägaren till själva brygghuset registreras dock 1405, och det var först 1678 som bryggeriet som sådant grundades. Sedan dess har bryggeriet bytt ägare många gånger. En av de viktigare är Johann Wolfgang Heller, som tog över i mitten av 1700-talet. Det är också han som gett bryggeriet dess egentliga, registrerade namn – Brauerei Heller. 1960 togs bryggeriet över av familjen Trum, som äger det än i dag.

Fakta Schlenkerla Eiche Doppelbock
Stil: Rököl
Alkoholhalt: 8,0 %
Stamvörtstyrka: 18,9 %
Beska: 40 IBU
Producent: Schlenkerla (Brauerei Heller)
Leverantör: Galatea AB
Förpackning: Flaska, 50 cl
Pris: 39,90 kr (79,80 kr/l)