Vintern är här och det märks även i Systembolagets utbud. På fredag kommer en riktigt tung och värmande pjäs från ett uppskattat bryggeri i Bayern.

Även om recensioner inte är allt så är det svårt att snacka bort 100 poäng på Ratebeer. Det är i alla fall vad Ayinger Winterbock från Privatbrauerei Ayinger skrapat ihop. För många är detta kungen av vinteröl och ett av Tysklands bästa öl alla kategorier – och på fredag den 17 november kommer det till Systembolagets tillfälliga sortiment! Vi kan se fram emot ett öl som varit med förr, i form av en mycket mörk dubbelbock med rostade aromer och smak av choklad, mörkt bröd, kryddor och farinsocker. Avslutningen är aningen torr. Många har säkert också stött på vinterbocken under dess alias – Ayinger Celebrator.

Ett av Tysklands absolut bästa öl kommer till Systembolaget den 17 november (foto: Privatbrauerei Ayinger).

Privatbrauerei Ayinger hittar vi naturligt nog i orten Aying, som ligger cirka 2,5 mil från den bayerska huvudstaden München. Bryggeriet startades 1878 av Johann Liebhard och är än i dag familjeägt – dagens ägarfamilj, Inselkammer, har ägt bryggeriet sedan 1932. I dag bryggs cirka 140 000 hektoliter öl om året, varav ungefär tio procent går på export till framför allt USA, Italien och övriga Europa.

Fakta Ayinger Winterbock
Stil: Dubbelbock
Alkoholhalt: 6,7 %
Stamvörtstyrka: 18,5 %
Beska: 24 IBU
Producent: Privatbrauerei Ayinger
Leverantör: Brill & Co AB
Förpackning: Flaska, 50 cl
Pris: 32,90 kr (65,80 kr/l)