Förra veckan presenterades årets vinnare av European Beer Star i samband med branschmässan Braubeviale i Nürnberg. Det prestigefulla priset delades i år ut för tjugonde gången och blev på nytt en succé för tyska bryggerier.

Som så ofta annars var det Tyskland som kammade hem flest priser under European Beer Star. Totalt hamnade 222 guld-, silver- och bronsmedaljer hos hemmanationen. Därefter följde i tur och ordning USA, Italien, Österrike och Schweiz. Bästa bryggeri blev Schneider Weisse med tre guldmedaljer och ett brons. Totalt delades det ut priser i 74 stilkategorier. Bland övriga tyska bryggerier utmärkte sig också Distelhäuser Brauerei, som fick pris för bästa tyska pilsner, och Kaiser Brauerei som hade tävlingens bästa helles.

Schneider Weisse i Kelheim blev bästa bryggeri under årets European Beer Star (foto: Private Brauereien/Volker Martin).

Tävlingen European Beer Star har arrangerats av den tyska bryggarorganisationen Private Brauereien sedan 2004. Den har kommit att bli en av de viktigaste öltävlingarna i världen. Ölen bedöms av en jury bestående av drygt 100 internationella experter, bryggmästare, dryckesjournalister och ölsommelierer från ett trettiotal länder. Under bedömningen får de via blindtester bedöma ölens utseende, smak och doft. Till årets tävling anmäldes och testades 2 356 öl producerade av 550 bryggerier från 47 länder.

Alla vinnare av European Beer Star 2023 hittar ni här.