Systembolagets nyhetssläpp rullar nu på som vanligt efter jul- och nyårshelgerna. Fredagen den 2 februari vankas det åter tyskt på hyllorna efter en tids tystnad landet i söder.

Det första ölet vi får stifta bekantskap med den 2 februari kommer från Stralsund och Störtebeker Braumanufaktur, som vi träffat på tidigare på systemhyllorna. Nu kommer Störtebeker Schwarzbier, som är ett mörkt lageröl där smaken innehåller rostade toner med inslag av choklad och kaffe. Färgen är nästan helt svart, eller i alla fall mörkbrun. Ölet lär passa extra bra att servera till rökta produkter, som korv och charkuterier, men är även ett bra val till musslor.

Störtebekers schwarzbier är ett av de tyska öl som kommer till systemet den 2 februari (foto: Systembolaget).

Störtebeker har sina rötter i Stralsundische Vereinsbrauerei, som först omnämns 1862. Stralsund hamnade i DDR efter andra världskriget och efter murens fall inleddes ett rejält omstruktureringsarbete av bryggeriet. Det resulterade bland annat i namnbytet till Störtebeker Braumanufaktur 2011. I dag omfattar bryggeriets produktion tjugotalet ölsorter. Namnet Störtebeker kommer för övrigt från piraten Klaus Störtebeker, en sjörövare som fram till sin död 1401 ledde gänget Vitaliebröderna när de terroriserade Hansan i Östersjön.

Fakta Störtebeker Schwarz-Bier
Stil: Schwarzbier
Alkoholhalt: 5,0 %
Stamvörtstyrka: 12,5 %
Producent: Störtebeker Braumanufaktur
Leverantör: Heba Food & Beverages AB
Förpackning: Flaska, 50 cl
Pris: 27,90 kr (55,80 kr/l)
Antal flaskor i släppet: 30 000 st.

Det andra ölet i släppet har varit med förr och blivit en favorit för många svenska öldrickare. Ölet i fråga är Ungespundet Kellerbier från Mahrs Bräu, som alltså är ett ofiltrerat lageröl. ”Ungespundet” innebär att ölet har jäst med öppet jäshål, det vill säga det hål som finns ovanpå jäsfatet för att jämna ut trycket. Detta gör att ölet har en något lägre kolsyra jämfört med andra ölstilar.  Detta öl är bryggt med pilsner- och münchnermalt samt humlesorten Hallertauer Perle, vilket ger ett friskt öl med smak av gräs, citrus, bröd och en aning frukt. Avslutningen är något torr. Ölet passar bra till lite kraftigare kötträtter, som korv och fläsklägg.

Mahrs kellerbier har blivit populär hos många svenskar (foto: Systembolaget).

Grunden till Mahrs Bräu i Bamberg är bryggeriet Zum Brenner, som omnämns för första gången 1670. Detta brukar också räknas som året för Mahrs grundande. 1895 tas bryggeriet över av familjen Michel, men det är först 1957 som det får sitt nuvarande namn. I dag drivs bryggeriet av Ingmar och Stephan Michel, tredje och fjärde generation bryggare i familjen.

Fakta Mahrs Kellerbier Ungespundet
Stil: Kellerbier
Alkoholhalt: 5,2 %
Stamvörtstyrka: 12,7 %
Producent: Mahrs Bräu
Leverantör: Pomologik Aktiebolag
Förpackning: Flaska, 50 cl
Pris: 34,90 kr (69,80 kr/l)