Hösten kan kännas långt borta men årets Oktoberfestmotiv är redan utsett. Det vinnande bidraget är en veritabel explosion av färger och kommer att pryda allt från affischer till ölsejdlar, tröjor och andra souvenirer.

Årets vinnande Oktoberfestmotiv är skapat av Annika Mittelmeier från värdstaden München. Det färgglada motivet fångar såväl Oktoberfests traditioner som dess mer moderna sida. I centrum finns en leende Münchner Kindl, Münchens kända symbol, med de typiska accessoarerna rädisa och ölsejdel. Motivet fångar också flera andra typiska inslag under den stora folkfesten, som blåsmusiken, karusellerna och maten. 33-åriga Annika Mittelmeier har studerat konst och multimedia på Ludwig-Maximilian-Universität och har sedan 2016 arbetat som grafisk formgivare och designer. För det vinnande motivet kan hon nu kvittera ut 2 500 euro i prispengar.

Festgeneral Clemens Baumgärtner visar upp årets Oktoberfestmotiv (foto: LHM/RAW).

Sedan 1952 har årets Oktoberfestmotiv utsetts genom en tävling. I år var åttonde gången som allmänheten kunde rösta via internet. Av de ursprungligen 120 inlämnade motivförslagen, valdes sextio ut till den publika omröstningen. Närmare 8 200 personer röstade och utsåg trettio finalister. Bland dessa valdes den slutliga vinnaren ut av en jury, som på förhand inte kände till webbomröstningens resultat. Motivet kommer ny bland annat synas på webben, i sociala medier och på en mängd licensierade produkter. Det kommer också finnas på de officiella samlarsejdlar som tagits fram varje år sedan 1978.

Det färgglada motivet innehåller flera typiska Oktoberfestsymboler (bild: München Tourismus).

Oktoberfest har sitt ursprung i bröllopet mellan Bayerns kronprins Ludwig (I) och prinsessan Therese av Sachsen-Hildburghausen den 12 oktober 1810. Fem dagar senare firades brudparet med en stor hästkapplöpning på området Theresienwiese, uppkallat efter bruden. Kapplöpningen blev en återkommande tradition och 1819 övertog staden München ansvaret. Med åren ändrades nöjesutbudet gradvis mer mot dagens nöjesfält och marknad samt mat och dryck. Årets Oktoberfest är den 189:e i ordningen och äger rum mellan den 21 september och 6 oktober.

Källa: muenchen.de