Efter nästan 700 år lanserar Augustiner-Bräu sitt första alkoholfria öl. Bryggeriet hakar därmed på en stadigt växande trend.

Detta är första gången på 38 år som Augustiner-Bräu utökar sitt sortiment med ett nytt öl. Än mer uppseendeväckande är att Münchenbryggeriet nu bryter en nästan 700 år lång tradition och börjar brygga ett alkoholfritt öl. Därmed gör man gemensam sak med de övriga fem stora bryggerierna i staden, som redan hakat på trenden mot mer alkoholfritt, skriver webbtidningen Chip. Tidigare i år lanserade även klassiska Klosterbrauerei Andechs sitt första alkoholfria öl, vilket About Drinks rapporterat.

För första gången någonsin kommer Augustiner-Bräu erbjuda ett alkoholfritt öl (foto: Augustiner-Bräu).

Även om Augustiner lanserar ölet nu i dagarna är det mycket som är okänt om den nya produkten. Bryggeriet håller alla ölälskare på halster och avslöjar ingenting om smak, hur mycket som produceras eller något annat. Det enda som står klart är att det handlar om en ljus lager, helles, som börjar säljas den 19 mars.

Augustiner-Bräu grundades 1328 och har överlevt många kriser och epidemier. Lanseringen av derasförstaalkoholfria öl sker i en tid då försäljningen av vanlig öl minskar i Tyskland. Alkoholfria öl och andra maltdrycker har dock ökat med två procent i Bayern, vilket föranlett det bayerska bryggeriförbundet att kalla alkoholfri öl för en strimma av hopp på en annars mörk ölhimmel. Förra året hade alkoholfria öl en marknadsandel på 8,5 procent i Bayern, men tros snart passera tioprocentsgränsen.