Den 2 april 1974 invigdes Tysklands första renodlade fotbollsarena i Dortmund. För att uppmärksamma 50-årsjubileet för det som i dag heter Signal Iduna Park lanserar det lokala bryggeriet Brinkhoffs en specialversion av sitt klassiska öl.

Med drygt 81 000 åskådarplatser är Signal Iduna Park i Dortmund i dag den största fotbollsarenan i Tyskland. Det som tidigare hette – och i folkmun fortfarande kallas för – Westfalenstadion byggdes inför fotbolls-VM 1974 och har sedan dess varit skådeplats för många internationella stormatcher; den användes under VM 2006 och kommer även stå värd för sex matcher under sommarens EM-slutspel. Till vardags är den hemmaarena för Bundesligalaget Borussia Dortmund. 2009 utsågs arenan till den bästa i världen av brittiska The Times.

Etiketterna berättar olika historier ur arenans 50-åriga historia (foto: Brauerei Brinkhoff).

För att uppmärksamma arenans första femtio år har det lokala bryggeriet Brinkhoffs tagit fram en serie specialdesignade flaskor till sin klassiska pilsner Brinkhoff’s No. 1. Stadions historia berättas genom tjugo olika motiv på flaskornas etiketter, som går att ta av så att man kan även kan läsa en kort text på baksidan. Att Brinkhoffs är samarbetspartner till Borussia Dortmund märks genom att flaskhalsarna även pryds av klubbens emblem. 33-centilitersflaskorna säljs under begränsad tid i specialdesignade lådor med tolv öl i varje. Dessa går att hitta hos lokala dryckeshandlare eller i Brinkhoffs webbshop, enligt About Drinks.

De specialdesignade flaskorna säljs i lika specialdesignade lådor med tolv flaskor i varje (foto: Brauerei Brinkhoff).

Brauerei Brinkhoff fick sitt namn 2002, då Dortmunder-Union-Ritter Brauerei döptes om för att hedra bryggmästaren Fritz Brinkhoff, som var med och grundade Dortmunder Union-Brauerei 1873. Bryggeriets mest kända produkt är Brinkhoff’s No. 1, en pilsner som bryggts sedan 1977 enligt Fritz Brinkhoffs originalrecept från 1887. Ölet säljs huvudsakligen till butiker och restauranger i Ruhrområdet. Sedan juli 2008 har Brinkhoffs, som numera ägs av Radeberger Gruppe, ensamrätt på att servera öl under Borussia Dortmunds matcher på Signal Iduna Park.