Våren är kommen och det märks inte minst i Systembolagets nyhetssläpp. Fredagen den 3 maj kommer två årstidskopplade öl med något av det bästa Tyskland har att erbjuda.

Ljusa bocköl är typiska inslag under den tyska våren och den 3 maj kommer två representanter i det tillfälliga sortimentet. Båda har varit med förut, men ta gärna chansen att prova och jämföra två öl i samma stil. Först ut har vi en riktig höjdare från Klosterbrauerei Andechs, nämligen deras ljuva Bergbock Hell. Här bjuds vi på det mesta vi kan förvänta oss av stilen. I doften finns malt, bröd och gräs. Detta återkommer även i smaken, tillsammans med en aning honung och ett sting av humle och alkoholvärme på slutet.

Den 3 maj finns chansen att prova en riktigt bra bock från Andechs (foto: Niclas Samuelsson).

Klosterbrauerei Andechs hittar vi ungefär fyra mil från München i södra Bayern. Munkar har bryggt öl på platsen sedan åtminstone 1458, då man fick bryggerirättigheter av Albrecht III. Klostret avkristnades 1803 och kom senare att tillhöra den bayerske kungen Ludwig I. 1850 togs det dock över av benediktinerorden, som driver bryggeriet än i dag.

Fakta Andechser Bergbock Hell
Stil: Ljus bocköl
Alkoholhalt:  6,9 %
Stamvörtstyrka: 16,9 %
Beska: 19,4 IBU
Producent: Klosterbrauerei Andechs
Leverantör: Moestue & Cask AB
Förpackning: Flaska, 50 cl
Pris: 33,90 kr (67,80 kr/l)

Det andra ölet är kanske inte lika hyllat, men lever i mångt och mycket upp till stilen. Det kommer från Brauerei Zoller-Hof och är deras för månaden passande Maibock. Här har vi en doft av malt (så klart), ljust bröd, kryddor och citrus. Även smaken innehåller goda portioner av detta, men här finns också aprikos och toner av mörkt bröd.

Zoller-Hofs Maibock livar upp våren ytterligare (foto: Niclas Samuelsson).

Brauerei Zoller-Hof i Sigmaringen, Baden-Württemberg, grundades 1845 av Carl Fidelis Graf. Tack vare sitt läge kunde bryggeriet etablera goda kontakter med furstehuset Hohenzollern, vilket antyds i namnet. I dag ägs bryggeriet av Claudia Sieben, sjätte generationens bryggare i samma familj.

Fakta Zoller-Hof Maibock
Stil: Ljus bocköl
Alkoholhalt: 6,5 %
Producent: Brauerei Zoller-Hof
Leverantör: AB Wicked Wine
Förpackning: Flaska, 50 cl
Pris: 31,90 kr (63,80 kr/l)