Efter två bra månader kommer ett rejält bakslag för den tyska ölförsäljningen i mars. Jämfört med förra året såldes det 7,5 procent mindre öl i Tyskland under årets tredje månad.

Den tyska ölförsäljningen uppgår i mars 2024 till 6,6 miljoner hektoliter, vilket är 530 000 hektoliter mindre än samma månad 2023. Då ska man ha i minnet att försäljningen under fjolårets marsmånad i sin tur sjönk med 10,9 procent från året innan. För ölblandningar ser det inte bättre ut; under mars i år såldes det 267 000 hektoliter av dessa drycker, vilket är 44 000 hektoliter (eller fjorton procent) mindre jämfört med i fjol. Allt detta enligt nya siffror från Tysklands statistikmyndighet Destatis.

Efter en bra start på året kommer ett rejält bakslag för den tyska ölförsäljningen i mars.

På exportsidan går det också trögt. Den totala tyska ölexporten i mars uppgår till 1,2 miljoner hektoliter, vilket är 13,9 procent mindre (-195 000 hektoliter) jämfört med samma månad 2023. Försäljningen till andra EU-länder minskar under perioden med fem procent, ett tapp på 36 000 hektoliter, medan exporten till länder utanför unionen störtdyker med 23,1 procent (-159 000 hektoliter).

Om vi bryter ner siffrorna på förbundslandsnivå ser vi att det bara går uppåt på två ställen: Schleswig-Holstein/Hamburg (+3,7 procent) och Niedersachsen/Bremen (+1,8 procent). I övrigt är det röda siffror. Allra sämst går det i Hessen (-24,3 procent), Berlin/Brandenburg (-22,6 procent), Thüringen (-21,4 procent), Mecklenburg-Vorpommern (-19,1 procent) och Sachsen (-12,2 procent). Följande förbundsländer klarar sig undan med ensiffriga förluster: Bayern (-7,5 procent), Baden-Württemberg (-7,4 procent), Sachsen-Anhalt (-6,6 procent), Nordrhein-Westfalen (-5,0 procent) och Rheinland-Pfalz/Saarland (-0,9 procent).

Siffrorna inkluderar inte alkoholfri öl, andra maltdrycker eller öl importerad från länder utanför EU.