Våren rullar på och så gör även Systembolagets nyhetssläpp. Den 17 maj landar ytterligare två tyska öl på hyllorna. Det ena har varit med förr och det andra är en ny bekantskap.

Vi börjar med den som varit med förr, nämligen Wieninger Maibock från Privatbrauerei M.C. Wieninger i Teisendorf. Här har vi ett ljust bocköl, som vid upphällning bildar ett ordentligt skum med bubblande kolsyra. I doften finns malt, knäckebröd, kryddor och ett litet alkoholsting som känns i näsan. Alkoholhalten märks också i smaken, som även innehåller malt- och brödaromerna från doften tillsammans med lite fruktighet. I slutet ger sig även en viss honungssötma till känna.

Wieninger Maibock gör comeback på Systembolaget den 17 maj (foto: Niclas Samuelsson).

Redan runt år 1600 finns det ett bryggeri i Teisendorf, som ligger mellan sjön Chiemsee och orten Berchtesgaden i Bayern. 1666 tas bryggeriet över av regionens ärkebiskop. Efter att ha blivit avkristnat 1813 köps det av Philipp Wieninger, som blir den första i familjen att äga bryggeriet. Namnet kommer dock från hans son Max Christian. Senare köper Philipp även klosterbryggeriet i Höglwörth.

Fakta Wieninger Maibock
Stil: Ljus bocköl
Alkoholhalt: 7,1 %
Producent: Privatbrauerei M.C. Wieninger
Leverantör: Solera Sweden AB
Förpackning: Flaska, 50 cl
Pris: 31,90 kr (63,80 kr/l)

Den nya bekantskapen kommer från Brauerei Aldersbach i den bayerska regionen Niederbayern. Här får vi möjlighet att testa en ekologisk kellerbier, ett lageröl som i enlighet med stilen är ofiltrerat. I doften finns malt, knäckebröd, halm, citrus, honung och färska örter. Smaken är också maltig och även här hittar vi inslag av knäckebröd, honung och citrus, men också gräs och övermogen banan.

Från Brauerei Aldersbach kommer en ekologisk kellerbier (foto: Systembolaget).

Klosterbryggeriet i Aldersbach omnämns första gången 1268, då cisterciensermunkar främst bryggde öl för eget bruk. På 1500-talet utökades bryggeriet och fick en egen humleodling. I samband med sekulariseringen 1803 togs verksamheten över av familjen von Aretin, som drivit den sedan dess. Bryggeriets sortiment består av flera traditionella ölstilar.

Fakta Aldersbacher Bio Kellerbier
Stil: Kellerbier
Alkoholhalt: 5,2 %
Producent: Brauerei Aldersbach
Leverantör: Vino Novo AB
Förpackning: Flaska, 50 cl
Pris: 27,90 kr (55,80 kr/l)