I samarbete med Veltins visas flera hundra års ölhistoria upp på Sauerland-Museum i Nordrhein-Westfalen. Utställningen ger en bra bild av den sauerländska bryggeritraditionen från medeltiden till våra dagar.

Utställningen heter ”Frisch gezapft! Das Bier und wir” (”Nytappat! Ölet och vi”) och visas på Sauerland-Museum i Arnsberg till och med den 29 september 2024. Besökarna kan bland annat uppleva ett typiskt ölställe från 1960-talet, sitta i VIP-stolarna på Veltins Arena och lukta, smaka och känna på de ingredienser som tillåts i öl enligt den tyska renhetslagen (malt, humle, jäst och vatten). Efter den del av utställningen som tillägnas ölets ingredienser, får besökarna också höra om ölbryggningens resa från att vara ett rent hantverk till dagens mer industriella produktion.

Utställningen visar bland annat hur en ölbar kunde se ut på 1960-talet (foto: Sauerland-Museum).

Huvuddelen av utställningen har skapats i nära samarbete med Veltins, som öppnat upp sitt arkiv för att skapa en förståelig presentation av ölbryggningens utveckling. Besökarna får bland annat se ett bryggkärl från 1950-talet, som tidigare stod i Veltins gamla bryggeri. Men andra bryggerier har också bidragit, bland dessa Warsteiner som bidrar med en handdragen kärra för fatleveranser samt en historisk vörtkylare. Det går också att njuta av historisk ölreklam från TV och affischer, rapporterar Getränke News.

Veltins har letat igenom sitt arkiv för att bidra med föremål som visar ölbryggningens utveckling genom åren (foto: C. & A. Veltins).

Veltins är i dag en av Tysklands största bryggerikoncerner. Verksamheten startade dock i liten skala 1824, när Franz Kramer öppnade sitt Gasthausbrauerei i Grevenstein i Nordrhein-Westfalen. 1852 togs bryggeriet över av Clemens Veltins, som 1893 överlät verksamheten till tvillingarna Carl och Anton. Det är också efter dem som det officiella namnet C. & A. Veltins kommer. 1994 blev Susanne Veltins den femte generationen i familjen att leda bryggeriet.