Nyligen meddelade det privatägda bryggeriet Karmeliter Bräu att de lägger ner verksamheten i slutet av juni om ingen ny ägare hittas. Nu kommer räddningen i form av en bayersk bryggerijätte.

Rötterna till Karmeliter Bräu i Salz i den bayerska Rhönregionen (ej att förväxla med Karmeliten Brauerei i Straubing) går att spåra tillbaka till tidig medeltid. Fram till nyligen såg det dock ut som att den drygt 670 år gamla verksamheten skulle gå i graven. Alla fans till det kultförklarade bryggeriet kan dock andas ut, för nu är det klart att Karmeliters öl i framtiden kommer bryggas och distribueras av Oettinger, skriver storbryggeriet på sin hemsida.

Oettinger kommer i framtiden brygga och distribuera Karmeliter Bräus öl (foto: Oettinger).

Företrädare för Oettinger menar att det skulle ha varit en enorm förlust för den tyska bryggerikulturen och ölmångfalden om Karmeliter Bräu, med sitt starka varumärke och sina originella recept, försvann från marknaden. Vidare säger man att bryggeriets höga kvalitet och imponerade historia gör att det passar bra in i Oettingers familjeägda verksamhet, som också den har en lång historia. Genom förvärvet av Karmeliter Bräu tar Oettinger även ytterligare ett steg mot att bli mer oberoende från marknadens svängningar, heter det.

Karmeliter Bräus rötter går att spåra till den tidiga medeltiden (foto: Oettinger).

Oettinger är med en årlig produktion på cirka 7,5 miljoner hektoliter den näst största bryggerikoncernen i Tyskland. Varje år buteljeras cirka två miljarder flaskor och burkar med öl, ölblandningar och läsk, för distribution över hela världen. Det familjeägda bryggeriet grundades 1731 och har sin bas i bayerska Oettingen, men har även anläggningar i Braunschweig och Mönchengladbach.