Efter en fin uppgång i april kraschade den tyska ölförsäljningen rejält i maj. En regnig vårmånad bidrog till att Tysklands bryggerier sålde nästan sexton procent mindre öl jämfört med månaden innan.

Det såldes 8,2 miljoner hektoliter öl i Tyskland i maj 2024, vilket är cirka en procent mindre än samma månad året innan. Den inhemska försäljningen minskade med 2,3 procent från 2023 och uppgick till 6,77 miljoner hektoliter 2024, enligt Tysklands statistiska centralbyrå Destatis. Detta ska ställas i relation till att maj 2023 också visade sämre siffror jämfört med 2022. Bryggerinäringens hopp står nu till att varmare väder och pågående fotbolls-EM drar upp försäljningssiffrorna i juni och juli.

En regnig majmånad sänkte den tyska ölförsäljningen.

På den ljusa sidan ser vi att den tyska exporten ökade i maj. Tysklands bryggerier sålde 1,4 miljoner hektoliter öl till utlandet i maj i år – 5,2 procent mer än man gjorde i maj 2023. Procentuellt sett står länder utanför EU för den största ökningen med 7,3 procent till 604 241 hektoliter. Exporten till andra länder inom EU ökade i sin tur med 3,8 procent och landade på 820 004 hektoliter. Det gick också bra för ölblandningarna, som ökade med 3,4 procent i maj och uppgick till 468 272 hektoliter under årets femte månad.

Tittar vi närmare på siffrorna för respektive förbundsland ser vi stora skillnader. De två främsta bryggeriregionerna, Bayern och Nordrhein-Westfalen, visar båda positiva siffror med +2,1 respektive +1,4 procent. Ännu bättre går det dock i Mecklenburg-Vorpommern (+7,4 procent) och Sachsen-Anhalt (+5,3 procent), men även Niedersachsen/Bremen går uppåt (+2,0 procent). I övriga förbundsländer går det ner. Mildast drabbas Schleswig-Holstein/Hamburg (-1,5 procent) och Rheinland-Pfalz/Saarland (-2,0 procent), medan det går lite tyngre för Baden-Württemberg (-5,7 procent) och Thüringen (-5,8 procent). Dubbla procenttapp ser vi i sin tur i Hessen (-10,1 procent), Berlin/Brandenburg (-10,4 procent) och Sachsen (-13,1 procent).

Siffrorna inkluderar inte alkoholfri öl, andra maltdrycker eller öl importerad från länder utanför EU.