Förra fredagen fick vi en tysk trio i Systembolagets tillfälliga sortiment. Kommande fredag – 16 augusti – blir det en duo. Bland annat återkommer ett lika populärt som rökigt öl från Bamberg.

Vi har nästan vant oss vid att Aecht Schlenkerla Rauchbier Märzen dyker upp på Systembolagets hyllor framåt sensommaren och detta år är inget undantag. Det här klassiska rökölet behöver egentligen ingen närmare presentation. Det är bryggt med Schlenkerlas originalrökmalt och bjuder på en doft av charkuterier, kol och rostad malt. Smaken kan bäst beskrivas som rökig, kryddig, brödig och maltig. Så gillar man rökiga, fylliga och kraftfulla öl är detta ett måste på inköpslistan.

Många öldrickare blir nog glada för att Schlenkerlas Märzen återkommer till Systembolaget (foto: Flickr/Gordon C).

Schlenkerlas rötter hänger ihop med Bambergs dominikanerkloster och går att spåra tillbaka till 1300-talet. Den första ägaren till själva brygghuset registreras dock 1405, och det var först 1678 som bryggeriet som sådant grundades. En av de viktigare ägarna är Johann Wolfgang Heller, som tog över bryggeriet i mitten av 1700-talet. Det är också han som gett bryggeriet dess egentliga, registrerade namn – Brauerei Heller. 1960 togs bryggeriet över av familjen Trum, som äger det än i dag.

Fakta Aecht Schlenkerla Rauchbier Märzen
Stil: Rökmärzen
Alkoholhalt: 5,1 %
Stamvörtstyrka: 13,5 %
Beska: 30 IBU
Producent: Schlenkerla (Brauerei Heller)
Leverantör: Galatea AB
Förpackning: Flaska, 50 cl
Pris: 31,90 kr (63,80 kr/l)

Om Schlenkerlas rököl blivit välbekanta för svenska ölköpare, är släppets andra öl kanske mer av en doldis. Det kommer från bayerska Waarkrichen och Hoppebräu – ett bryggeri som utsågs till Bayerns bästa hantverksbryggeri för ett antal år sedan. Eftersom vi närmar oss höstens festsäsong är det deras Märzen vi får lära känna. Här har vi ett bärnstensfärgat öl som bryggts med Münchner- och pilsnermalt samt humlesorterna Hallertauer Tradition och Hallertauer Hersbrucker och sedan lagrats i åtta veckor innan buteljering. Det har resulterat i ett öl med en fullfjädrad och kraftig karaktär och maltdriven smak- och doftupplevelse. Passar till såväl sensommarens sista grillningar som höstens mustigare måltider.

Hoppebräus Märzen blir säkert en ny bekantskap för många (foto: Systembolaget).

Grunden till Hoppebräu lades 2010 av Markus Hoppe, vars första öl hette Markus Hoppe’s Garagenbräu av den enkla anledningen att det bryggdes i familjen Hoppes garage. Efter att ha tillbringat ett år med att skaffa sig erfarenhet hos Flying Dodo Brewing Company i Mauritius, drog Markus igång med bryggeriverksamheten mer på allvar 2013. När garaget blev för litet började Hoppebräu istället hyra in sig hos andra bryggerier. Sedan 2016 driver Markus Hoppe sitt företag på heltid och har sedan november 2018 även ett eget bryggeri, som 2019 kompletterades med en bryggerikrog.

Fakta Hoppebräu Märzen
Stil: Märzen
Alkoholhalt: 5,9 %
Stamvörtstyrka: 13,0 %
Producent: Hoppebräu
Leverantör: Amka Vinimport AB
Förpackning: Flaska, 50 cl
Pris: 28,90 kr (57,80 kr/l)