Det tyska bryggeriförbundet (DBB) ifrågasätter en artikel som publicerats i tidningen Bild. Artikeln bygger på en studie från Ruhr-Universität i Bochum och antyder att alkoholfri öl ökar risken för diabetes.

I den refererade studien har Ruhr-Universität jämfört tre icke-namngivna alkoholfria ölsorter (ett veteöl, en pilsner och en ölblandning) med vatten och analyserat olika biomarkörer hos unga konsumenter, inklusive deras förmåga att bryta ner druvsocker (glukos), fett och fettliknande ämnen (lipider). Studiens giltighet ifrågasätts dock av det tyska bryggeriförbundet (DBB), som menar att man vare sig studerat försökspersonernas matvanor eller deras intag av andra drycker. Förbundet säger att testresultaten varierade för samtliga av de tre ölsorterna och att de därför inte kan ge en övergripande bild av risken för diabetes för den som dricker alkoholfri öl, skriver Getränke News.

Enligt det tyska bryggeriförbundet finns det inget som säger att alkoholfri öl ökar risken för diabetes (foto: Istock).

DBB påpekar vidare att alkoholfri öl endast bryggs med naturliga ingredienser och innehåller färre kalorier än öl med alkohol eller fruktjuice. Beroende på vilken bryggmetod som används kan sockerinnehållet i alkoholfri öl variera, vilket gör jämförelser med vatten irrelevanta. Dessutom har det tyska institutet för idrottsnäring slagit fast att alkoholfri öl har positiva fördelar för den som idrottar. Enligt DBB innehåller studien inga bevis för att alkoholfri öl ökar diabetesrisken. Det finns visserligen statistiskt fastställda skillnader mellan de två kontrollgrupperna, men det är inte säkert att dessa beror på konsumtion av alkoholfri öl. Ett orsakssamband kan inte härledas från den data som används i studien, avslutar man.